Estonija počela s testiranjem imunoloških putovnica za djelatnike

Estonija je počela s testiranjem jedne od prvih imunoloških putovnica, koju je osmislio tim koji uključuje i osnivače globalnih startup kompanija TransferWise i Bolt, zbog sigurnijeg povratka na radna mjesta poslije karantene uzrokovane koronavirusom.

- Sve o koronavirusu

Imunološka putovnica skuplja podatke i omogućuje ljudima da dijele svoj imunološki status s trećom osobom, poput poslodavca, koristeći privremeni QR-kod koji se generira nakon digitalne provjere identiteta.

- Imunološka putovnica trebala bi umanjiti strahove i stimulirati društva diljem svijeta da uslijed pandemije nastave sa svojim životima, rekao je Taavet Hinrikus, osnivač TransferWisea i član nevladine organizacije Back to Work koja je razvila putovnicu.

Mnoge zemlje i poslodavci žure s razvojem aplikacija za pronalazak kontakata oboljelih od virusa. Uz tehnološke poduzetnike, Back to Work uključuje lokalne medicinske stručnjake i državne službenike. Hoteli lanca Radisson i proizvođač hrane PRFoods među prvim su tvrtkama koje su počele s testiranjem putovnica.

- Tražimo svako rješenje da vratimo svoje zaposlenike natrag na posao i goste u svoje hotele, rekao je Kaido Ojaperv, CEO hotela Radisson Blu Sky u Tallinnu.

Estonija, koja dosad ima zabilježena 64 smrtna slučaja od Covida-19 i 1.791 slučaj zaraze, počela je tijekom svibnja ublažavati mjere karantene te je otvorila granice s Litvom i Latvijom stvorivši prvi "putnički balon" unutar Europske unije.