SAD dale milijardu dolara britanskoj farmaceutskoj tvrtki

Britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u četvrtak da je od američkih vlasti dobila prilog od "milijardu dolara" za razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa, čime je SAD osigurao 300 milijuna doza cjepiva za svoje građane.

- Što skorije dobivanje cjepiva za Amerikance je jedna od strategija predsjednika Donalda Trumpa za sigurno otvaranje zemlje i povratak normalnog života, komentirao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

- Trumpova administracija je uložila višestruka velika ulaganja u razvoj i proizvodnju cjepiva puno prije nego budu odobrena kako bi mogla stići do Amerikanaca ne gubeći ni dana, dodao je Azar u priopćenju.

Američko ministartsvo zdravstva je preciziralo da će isplatiti do 1,2 milijarde dolara putem tog privatno-javnog partnerstva za razvoj najmanje 300 milijuna doza s prvim isporukama u listopadu 2020.

- Te iznose će isplatiti Američko tijelo za napredna istraživanja u području biomedicine (BARDA) za razvoj, proizvodnju i isporuku cjepiva ove jeseni, objasnio je farmaceutski div AstraZeneca.

- Taj program uključuje jedno kliničko testiranje faze 3 s 30.000 sudionika i jedno pedijatrijsko ispitivanje, dodali su.