Plenković: Sredstva dobivamo zahvaljujući odličnoj reputaciji

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je svim pripadnicima HV-a čestitao Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske. Jučer smo, rekao je, tim povodom bili na Hrvatskom vojnom učilištu gdje je otvoren objekt "Vukovar". Rekao je kako su i u pripremama za Dan državnosti, koji je u subotu.

- EK je jučer izašla s jednim izuzetno važnim dokumentom za gospodarski oporavak, a nastao je posljednjih tjedana i mjeseci. On je plod intenzivnih konzultacija koje smo imali s EK, rekao je Plenković, komentirajući pojedinosti plana Europske komisije za gospodarski oporavak.

EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura
Plenković: Ogroman signal za gospodarstvo i investicije 

Dokumentom EU želi pokazati, rekao je premijer, kako je njezin angažman, u ovakvoj krizi, važan bez presedana.

- I to je izraz političke volje država članica, za Hrvatskog presjedanja Vijećem, da se usvoje dokumenti koji će dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera koje će svim članicama EU-a omogućiti brzi oporavak, rekao je.

Prema prijedlogu Komisije, fond za oporavak bio bi vrijedan 750 milijardi eura, a višegodišnji proračun 1.100 milijardi eura. Njime je za Hrvatsku predviđeno više od 10 milijardi eura.

Plenković je pojasnio kako je riječ o okviru na temelju kojega će se angažirati dodatnih 750 mlrd €, a provodit će se kroz tri stupa - potporu članicama u oporavku, pokretanje gospodarstva i pomoć privatnim ulaganjima te "da naučimo određene lekcije iz ove krize".

Govorio je i o važnosti članstva u eurozoni, rekao je da smo u članstvu eurozone, puno bismo lakše danas nosili ovaj šok koji je donijela kriza uzrokovana COVID-19.

Premijer je naglasio kako su svi ti dokumenti važni za Hrvatsku i izrazito izdašni, oni donose alokaciju od 10.013 mlrd. € za iduće 4 godine. Od toga 7.366 mlrd. su bespovratna sredstva i imamo mogućnost uzimanja zajmova, koji su na dobrovoljnoj bazi, a radi se o 2.65 mlrd. €.

Što se tiče višegodišnjeg financijskog okvira, rekao je kako će novi prijedlog biti značajno bolji za Hrvatsku od onog koji je bio na stolu u veljači. Dodao je kako ćemo u razdoblju 2021.-2027. imati duplo više sredstava na raspolaganju nego što smo imali 2014.-2020.

- I zato je članstvo u EU-u dobro i zato je jako dobro da idemo u dublju integraciju. Ovdje padaju na ispitu svi oni koji misle da članstvo u EU nije dobro, dodao je.

Poručio je da se "na muci poznaju junaci".

- Nema nikog drugog tko bi nam mogao naći toliko sredstava, a da to nije zahvaljujući odličnoj reputaciji koju imamo na međunarodnim financijskim tržištima, rekao je.

Povećanje naknade za roditelje njegovatelje

Vezano za prijedlog izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojom se naknada za roditelje njegovatelje povećava s 2500 na 4000 kuna, Plenković je ustvrdio da je riječ o snažnoj poruci Vlade za roditelje njegovatelje i djecu, za one kojima je zaista objektivno teško.

- Našli smo način kako da se ta naknada financira i na ovaj način radimo jedan pozitivan iskorak, dodao je.

Izmjena Zakona o obrazovanju

- Kroz izmjenu Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi omogućit će se učenicima od prvog do četvrtog razreda da lakše završe školu i da nemaju straha od negativnih ocjena, odnosno ponavljanja, rekao je premijer.

Učenicima od petog do osmog razreda u osnovnoj školi te od prvog do četvrtog u srednjoj povećava se limit odlaska na popravni s dvije na četiri ocjene nedovoljan.

- Dajemo šansu da kroz dva popravna roka i dodatne napore osiguraju prolazak u viši razred. Mislim da je to napor Vlade u otežanim okolnostima i mislim da je on dobro osmišljen, ustvrdio je Plenković.

O otvaranju granica

- Što se tiče Stožera, obzirom na sjajne rezultate, uspjeli smo napraviti plan, gdje bismo izmijenili odluku o privremenoj odluci o zabrani granice za državljane niza zemalja za Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu i Njemačku, rekao je Plenković.

Poručio je da se Hrvatska otvara za turizam, a lista zemalja čijim će državljanima biti omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku će se proširiti.

O smještaju za građane čije su nekretnine stradale u potresu

Plenković je izvijestio da je od javnog poziva za sugrađane koji su imali takva oštećenja da ne mogu više boraviti u svojim stanovima, zaprimljeno 130 zahtjeva za financiranje najamnine.

- Oni su u obradi, a sutra će biti deset konkretnih rješenja za dio ljudi koji su smješteni u SD Cvjetno naselje i nekoliko njih koji su van doma koji su ispunili sve kriterije postavljenih u Vladinoj odluci, najavio je.

- To znači da ćemo žurno djelovati i osigurati da većina sugrađana koje imaju na to pravo što prije useli u stanove u kojima će imati dostojanstven život  dok se ne realizira obnova, dodao je.