Diljem SAD-a nastavljeni prosvjedi i nemiri

Sedmi je dan prosvjeda u SAD-u protiv policijske brutalnosti koje je potaknulo ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda. Predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će poslati vojsku kako bi zaustavio nemire i pljačku, a policija je suzavcem rastjerala prosvjednike ispred Bijele kuće. Od početka prosvjeda uhićeno je više od 5 tisuća ljudi, a ima i poginulih.
Najmanje petorica policajaca ranjena su u nasilnim prosvjedima.


Prosvjedi i nasilje u New Yorku i Los Angelesu
Analitičari o SAD-u i Trumpovom "dolijevanju ulja na vatru"
Bivši boksač Mayweather će platiti pogreb za Georgea Floyda
● Glavni tajnik UN-a pozvao na mirne prosvjede i suzdržanost
Odbor za Pulitzerovu nagradu osudio policijske napade na novinare
Kaos u SAD-u iz objektiva direktora fotografije Vanje Černjula

Prosvjednici su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju.U pucnjavi u St. Louisu tijekom nasilnih prosvjeda ranjeno je četvero policijskih službenika. Prema izvješćima, nisu u životnoj opasnosti.

Incident se dogodio u blizini policijskog sjedišta St. Louisa, gdje su se policija i prosvjednici više puta sukobljavali tijekom noći, javljaju lokalni mediji. Prosvjed je u početku bio miran, ali postao je nasilan nakon što je pala noć.


Jedan policajac je ranjen u nemirima u Las Vegasu, prenosi novinska agencija AP pozivajući se na policiju. Još jedan je bio "uključen u pucnjavu" u istom području, prenosi agencija.

Američki Demokrati snažno su osudili
prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će poslati vojsku u gradove i države kako bi se zaustavili nasilni prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca ubijenog u brutalnom policijskom privođenju.

Glazbena industrija u SAD-u danas će na jedan dan obustaviti rad, a MTV i drugi srodni kanali širom svijeta zamračit će ekrane, reagirajući tako na ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda.

U Washingtonu su policijske patrole cijelu noć obilazile grad kako bi osigurale poštivanje policijskog sata. I uistinu, ulice glavnog američkog grada uglavnom su puste.

Situaciju u Washingtonu opisala je naša dopisnica Branka Slavica.Nešto prije 19 sati, kada je policijski sat stupio na snagu, policija je suzavcem rastjerala miran prosvjed ispred Bijele kuće. Sve kako bi predsjednik Trump u pratnji svojih suradnika neometano prošetao do obližnje crkve sv. Ivana koja je oštećena u požaru podmetnutom u nedjeljnim prosvjedima.

Prije toga, američki je predsjednik iz Vrta ruža Bijele kuće poručio kako će "ako gradovi i savezne države ne poduzmu akcije koje će zaštititi živote i imovinu, brzo rasporediti vojsku i riješiti problem za njih". Sebe je nazvao "predsjednik zakona i reda i saveznikom svih mirnih prosvjednika".U ponedjeljak navečer prilaz Bijeloj kući osiguravale su jake snage civilne i vojna policija pod punom opremom. U DC je upućeno i oko 200 profesionalnih vojnika iz vojne baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini. Prvi je to put nakon 30 godina i nereda u Los Angelesu 1992. da će vojska patrolirati jednim američkim gradom.
Rasno motivirano nasilje

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca prilikom uhićenja potaknula je val prosvjeda širom SAD-a, otvarajući iznova pitanje rasno motiviranog policijskog nasilja. Prosvjednici uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan "Životi crnaca su važni".

Ponašanje policije u pojedinim gradovima pokazuje da ne slijede načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema prosvjednicima. Stotine su građana uhićene, a policija je ozlijedila i nekoliko novinara, podsjeća dpa.

U nekim pak slučajevima policija surađuje s prosvjednicima kako bi stišala napetosti, podržavajući čak njihove zahtjeve za reformama.U Minneapolisu građani odaju počast Georgu Floydu na istom mjestu gdje je uhićen i ugušen. Uz povike  - nema pravde, nema mira, zaustavite policijsku brutalnost, u Minneapolisu su i sinoć izbili neredi, a policija je izašla i na konjima.

Sukobi policije i prosvjednika u Missouriju rezultirali su razmjenom vatre pri čemu su ranjena četiri policajca. U Chicagu su  marširale tisuće ljudi.

Ponegdje, kao u Teksasu i Indiani, policajci zajedno hodaju s prosvjednicima. Guverner Indiane izdao je pripćenje u kojem kaže da se mora zaštititi pravo ljudi da traže promjene.

Bijeli policajac Derek Chauvin kojeg se na snimci vidi kako koljenom pritišće Floydov vrat optužen je prošlog tjedna za ubojstvo iz nehaja, a trojica njegovih kolega dobila su otkaz.

Trump je u nizu objava na Twitteru za nerede optužio ekstremnu ljevicu i anarhiste, nastojeći ih povezati s Demokratskom strankom.

Povećan broj pripadnika Nacionalne garde u Washingtonu, spremna i vojska

Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu, a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na prosvjede, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane.


Foto: REUTERS/Dustin Chambers

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji.

- Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša. Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih, izjavio je Trump.

Gradonačelnik Washingtona oštro je kritizirao Trumpov odnos prema krizi.

Neimenovani visoki dužnosnik ministarstva obrane za Reuters je izjavio da je u glavnom gradu mobilizirano svih 1.200 pripadnika Nacionalne garde te da pet saveznih država šalje još 600 do 800 njih koji bi u Washington mogli stići do večeri po lokalnom vremenu. Drugi dužnosnik ministarstva obrane kazao je da neki pripadnici nacionalne garde nose smrtonosno oružje. Na širem području grada raspoređeni su i vojnici, uključujući vojnu policiju i inženjeriju, i spremni su intervenirati ukaže li se potreba.


Foto: REUTERS/Alyson McClaran

Neovisna obdukcija: Floyd je preminuo zbog gušenja

Obitelj ubijenog Georgea Floyda sinoć je objavila rezultate privatne i neovisne obdukcije koja je pokazala da je Floyd preminuo zbog gušenja izazvanog stalnim pritiskom - što je suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

- Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli. Bio je dobrog zdravlja, rekao je liječnik Michael Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

- Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo, kazala je doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također sudjelovala u izvođenju autopsije.