Ponovno prekinuta sjednica Zagrebačke skupštine, nastavak 25. 6.

Zbog nedostatka kvoruma popodne je ponovno prekinuta sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Njezin nastavak predsjednik Skupštine Drago Prgomet (HDZ) zakazao je za 25. lipnja u 9 sati.

S
jednica Gradske skupštine je trebala biti nastavljena jučer, ali su došla samo dvojica HDZ-ovih zastupnika - Davor Filipović i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet. Oporba je to iskoristila i izašla iz dvorane te tako srušila kvorum, pa je Prgomet nastavak sjednice zakazao za danas.

Danas se na sjednici ponovno pojavio isti HDZ-ov dvojac, ali ovaj put oporba nije odmah srušila kvorum, sve do popodne. Tako su na sjednici oporba i dvojica HDZ-ovaca glasali protiv prijedloga gradonačelnika Milana Bandića o prodaji udjela Grada u APIS-u za 405,9 milijuna kuna.

APIS je tvrtka koja je s 49 posto u vlasništvu grada Zagreba, a 51 posto u vlasništvu države. Gradonačelnik Milan Bandić htio je prodati te udjele javnom ponudom, a čak je i njegov partner u skupštini bio protiv toga, kao i cijela oporba. Zanimljivo je i što je gradonačelnik Bandić jučer podigao cijenu gradskog udjela s 284 milijuna kuna na 405 milijuna kuna.

- Tih 238 milijuna kuna je predbračna stečevina. Imate partnere koji ulaze u brak i njihova se predbračna stečevina ne dira i ne dijeli i ono što je taj brak stvorio nove vrijednosti su predmet diobe, rekao je Slavko Kojić, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti".

- Bilo koji Zagrepčanin koji se ne slaže s način na koji ova vlast troši sredstva ... neće nekakvu imovinu dat da se pretvori u novac koji se može potrošiti na način na koji se uobičajeno troši nego će čekati da ta imovina dočeka neku novu upravu koja će drugačije trošiti novac, dakle to može biti temeljni i osnovni razlog zašto se glasa protiv, rekao je nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji.Prodaja APIS-a se na dnevnom redu ponovno može naći tek za 3 mjeseca. Usto, zastupnici su odbili i smanjenje sredstava za financiranje političkih stranaka, kao i vlastitih naknada.

- Ovaj je prijedlog čista demagogija, čisti populizam, to je pranje nečiste savjesti, jer ste pretvorili mjesnu samoupravu u pukog izvršitelja gradonačelnikovih naloga, rekao je zastupnik Tomislav Stojak.

Oporba uglavnom nije sudjelovala u raspravama. Prihvaćena je strategija upravljanja imovinom Grada Zagreba.

- Ova strategija neće odgovorit na pitanje gdje Zagreb želi ić sa svojom imovinom, ali se nadam - ako provede - da će odgovorit na pitanje koliko i čega Zagreb ima, poručio je zastupnik Tomislav Tomašević.Među ostalim, prošao je Bandićev prijedlog strategije upravljanja imovinom Grada Zagreba za razdoblje od 2020. do 2026., te prijedlog akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Zagreba od 2020. do 2022., kao i odluka o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanja kupališne sezone u 2020.

Gradski zastupnici su prihvatili i konačni prijedlog o donošenju Urbanističkog plana uređenja Branovečina II te odluku o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Dubrava - centar.

U četvrtak, 25. lipnja pred gradskim zastupnicima bit će još 31 točka dnevnog reda, između ostalog i inicijativa oporbenih zastupnika za održavanje tematske sjednice o posljedicama potresa i mjerama i aktivnostima koje Grad poduzima ili namjerava poduzeti radi saniranja štete i pomoći građanima i gospodarstvu.

Na dnevnom redu je i rasprava o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak te prijedlozi za imenovanje ravnatelja Zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija" te ravnatelja Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.