Milanović u Beču upozorio na klimatske promjene: Korona će proći

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u radnom posjetu Republici Austriji, u Beču, gdje sudjeluje na trilateralnom sastanku šefova država Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Tijekom sastanka predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u kompleksu Hofburg u centru Beča glavna tema bila je Europa nakon pandemije koronavirusa.

- Korona je došla i proći će, ali problemi koje Zemlja ima, dakle globus, s promjenom klime, koje Hrvatska, ako ne budemo djelovali svi zajedno, može imati kao zemlja koja se oslanja na turizam, su toliki da o tome nikada ni jednog trenutka ne smijemo prestati razmišljati i koliko je god moguće raditi, izjavio je Milanović.

Ovi prijateljski sastanci su važni. Mi smo dobri susjedi, upućeni jedni na druge, usko povezani, naša su gospodarstva isprepletena. Imamo identične interese u gospodarstvu, turizmu, rekao je Van der Bellen nakon sastanka. Naglasio je da su svi zainteresirani za to da granice budu što otvorenije, uvijek uzimajući u obzir epidemiološku situaciju. Rekao je da se ne smije zanemariti i problem klimatske krize.

Pahor je rekao da je bitno pridržavati se epidemioloških mjera, kako bismo doprinijeli tome da granice ostanu otvorene.

Milanović je rekao da ništa ne može nadomjestiti osobni kontakt. Bez obzira na ono što smo prošli i što nas čeka, život ide dalje. Naši su razgovori bili iznimno sadržajni, rekao je istaknuvši zelene politike i ekologiju. Po tom pitanju moramo postavljati visoke ciljeve. Zalagat ću se za to u Hrvatskoj. Pozvao je austrijske turiste u Hrvatsku rekavši da je zemlja sigurna.

Ovo je sjajan format, ovo su bliske države, ovo je društvo u kojem nešto konstruktivno možemo napraviti i otvoreno razgovarati o problemima koje stoje pred svijetom, Europom nakon Covid-19. Ima razloga za oprez, ali moramo nastaviti živjeti normalno koliko je to moguće, rekao je Milanović.

Uvodno izlaganje u tom kontekstu održao je Ivan Hrastev, ugledni bugarski politolog i autor knjige Pandemija nostalgije, u kojoj analizira na koji način koronavirus mijenja Europu, javio je naš novinar Gordan Žvanović u Dnevniku 1.

- Autor smatra da epidemija imati radikalne posljedice na politiku u Europi budući da udara na same temelje europskog projekta, na otvorenos i međuovisnost, rekao je Žvanović.

Tijekom sastanka važan naglasak stavljen je i na buduće gospodarske odnose i na turistički sektor koji je u sve tri zemlje zbog pandemije snažno pogođen.

Tijekom boravka u Beču, predsjednik Milanović održat će i bilateralni sastanak s predsjednikom Austrije Van der Bellenom tijekom kojeg bi trebao prihvatiti Inicijativu za veće ambicije u području klimatskih promjena, koju njegov austrijski domaćin snažno zagovara.