Šef srbijanske policije o primjeni sile: Životi policajaca bili su ugroženi

Nismo primjenjivali silu dok nisu bili ugroženi životi policajaca, rekao je direktor srbijanske policije Vladimir Rebić na današnjoj konferenciji za medije komentirajući scene s jučerašnjeg prosvjeda u Beogradu potaknutog najavom o uvođenju policijskog sata.

Rebić je na novinarsko pitanje poručio da ne planira podnijeti ostavku.

Rebić je rekao da je policija u Francuskoj i drugim europskim zemljama bila puno brutalnija i onda kada su prosvjednici bili puno suzdržaniji.

- Trpjeli smo i kamenje, i boce, i konzerve, ne znam čime sve nisu prosvjednici pokušali nauditi policijskim službenicima, rekao je Rebić.

- Svi oni koji nisu postupali po nalogu i naredbi ovlaštene službene osobe su morali trpjeti određenu primjenu fizičke snage, dodao je.

Na novinarsku konstataciju o krvavim glavama prosvjednika Rebić je uzvratio da smo vidjeli i krvave glave, ruke i noge policajaca. Rekao je da je došlo do skandala u ponašanju dijela male grupice građana od možda 200 ljudi.

- Oni su napali policiju. Policija je bila izuzetno suzdržana sve vrijeme dokle je mogla trpjeti, zbog toga smo imali 43 ozlijeđena policijska službenika, rekao je Rebić.

Rebić je rekao da će nakon izvršene anlize video-nadzora identificirati osobe koje su činile nedjela i da će svi biti vrlo brzo procesuirani. Rekao je da su uspjeli identificirati jednu osobu osumnjičenu za paljenje dva vozila, dodavši da praktično imaju materijalne i druge dokaze. Rebić je rekao da su oštećena i privatna vozila građana.