BiH: Zaraza koronavirusom potvrđena kod 311 osoba

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je najveći broj u jednom danu. otkako se virus SARS-CoV-2 pojavio u toj zemlji početkom ožujka.

Iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo priopćili su da je u protekla 24 sata testirano malo više od 1700 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 196 osoba s područja Federacije BiH te kod 114 iz Republike Srpske.

Pojedinačni je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje su potvrđena 72 nova slučaja a jedna osoba preminula je u bolnici gdje je bila na respiratoru. Još jedan smrtni slučaj prijavljen je i u RS-u, odnosno u Banjoj Luci gdje je jučer zaraza potvrđena kod 27 osoba.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković upozorio je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je zdravstveni sustav u tom entitetu pod velikim pritiskom zbog naglog rasta broja zaraženih.

- Imamo veliko pogoršanje epidemiološke situacije, kazao je Zeljković pojašnjavajući kako je uzrok takvom stanju kršenje propisanih mjera, a najveći problem su okupljanja ljudi u većim skupinama.

Istaknuo je kako bez održavanja fizičke distance među ljudima nije moguće učinkovito kontrolirati širenje zaraze.