Kalifornija ponovno zatvara barove i restorane

Jučer je u svijetu registrirano više od 215 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je mali pad broja novozaraženih u odnosu na rekordnu nedjelju kada je zabilježeno više od 230 tisuća slučajeva.

Velik rast broja novih slučajeva bilježe Indija i Brazil, a najteže je i dalje u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je više od 65 tisuća novih i gotovo 3 i pol milijuna ukupno zaraženih.

Kalifornija se ponovno 'zatvara' zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih koronavirusom, a guverner Gavin Newsom naložio je da se zatvore svi barovi te da restorani, zoološki vrtovi, kina i muzeji prekinu sve aktivnosti u zatvorenom prostoru.

Newsom je rekao da se mjere moraju primjenjivati na području cijele najgušće naseljene države SAD-a, nakon što su prethodno ti objekti zatvoreni u nekim teže pogođenim okruzima.

Guverner je objavio i da fitness centri, crkve, frizerski saloni i trgovački centri moraju prekinuti poslovanje u zatvorenim prostorima u 30 okruga, uključujući Los Angeles, što pogađa oko 80 posto populacije.

Strože mjere primjenjivat će se tri dana, objavio je na Tweeteru guvernerov ured.

- Broj slučajeva Covida-19 nastavlja alarmantno rasti", napisao je Newsom u tweetu u kojemu je najavio mjere, dodajući da broj zaraženih koronavirusom i broj hospitaliziranih nastavlja rasti.

- Kalifornija je u nedjelju imala 8358 novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare.

Ta je država bila prva u SAD-u koja je u ožujku proglasila karantenu. Nakon ponovnoga otvaranja potkraj travnja, Kalifornija je nedavno zabilježila nagli porast broja zaraženih.

Jučer su Los Angeles i San Diego, koji imaju najveći broj škola, objavili da će nova školska godina ujesen početi samo online.

U Brazilu više od 20 tisuća novozaraženih koronavirusom, 733 umrla

U Brazilu je u protekla 24 sata bilo 20.286 novozaraženih koronavirusom, a umrle su 733 osobe, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ukupno je u Brazilu od početka pandemije izazvane koronavirusom oboljelo oko 1.9 millijuna ljudi, a ukupno ih je umrlo 72.833, prema podacima ministarstva.