Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno novih 98 slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, a novopreminulih nema, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.


Beroš je naveo da je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1192, za dva više nego jučer.

137 osoba je na bolničkom liječenju, sa sedam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1437 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.137 osobe zaražene novim koronavirusom. 2.825 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i dvadeset osoba.

Do sada je ukupno testirana 100.851 osoba, od toga 1437 u protekla 24 sata.

Prosječna dob bolesnika je 47,16 godina, rekao je Beroš.

Osvrnuvši se na napise u medijima rekao je da gdje god je moguće skraćuju liste čekanja na dijagnostičke pretrage.

- Tijekom jutrošnje informacije u jednim dnevnim novinama zatražio sam od ravnatelja svih zdravstvenih bolničkih ustanova podatke o listama čekanja za pregled trbuha, odnosno abdomena magnetnom rezonancijom, rekao je Beroš. Dodao je da se trenutačno u KB Dubravi čeka 30 dana, KB Sveti Duh dva mjeseca, KB Merkur 50 dana, a KB Sestre milosrdnice maksimalno 3 mjeseca, s time da onkološki bolesnici imaju prioritet.

Dodao je da je za bolnice gdje su rokovi puno duži tražio od ravnatelja hitno poduzimanje rješenja za skraćenje lista čekanja.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u Hrvatskoj nema nikakvih novih žarišta. Najveće brojke su u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Zagrebu, rekao je.

Govoreći o cijenama testova Beroš je rekao da na tržištu postoji niz različitih testova te da nisu svi jednako dijagnostički relevantni.

- Naš zadatak je naći one testove koji daju najveći stupanj dijagnostičke točnosti u odnosu na cijenu. Prema tome, moguće je da će se na tržištu pojaviti i neki drugi testovi, koji će biti možda i jeftiniji, možda i skuplji, ali ono što je naš zadatak bio i ono što sam posebno dao zadatak HZZO-u je da omogući one testove koji su relevantni, najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti, rekao je Beroš.

Prema ranije objavljenim podacima lokalnih stožera, u Zagrebu su zabilježena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, u Istarskoj županiji 10, Splitsko-dalmatinskoj 9, Primorsko-goranskoj 7, Vukovarsko-srijemskoj 5, a u Zadarskoj 4.

Izvještaje županijskih stožera pratite na hrt.hr/koronavirus!

●  Soldo: kada nositi pamučne, a kada kirurške maske

U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđena 23 nova slučajeva zaraze koronavirusom.

- Ono što je važno reći - pojačana je aktivnost kroz domove zdravlja, 199 korisnika bilo je u covid ambulantama, od toga je samoizolacija određena u 4 slučaja i broj upućenih na testiranje je 47, kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Istra broji 10 novih slučajeva, no epidemiolozi umiruju - kažu da je situacija pod kontrolom.

- Dobar dio su kontakti, jedan dio dolazi iz samoizolacije, to znači da su već locirani kao potencijalna opasnost i nekoliko ljudi ne. Za sada utvrđujemo, pretpostavljamo da će to biti sve pozitivni kontakti,  kazao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Prema broju novooboljelih slijedi Splitsko-dalmatinska županija, ondje ih je 9, potom Osječko-baranjska i Primorsko-goranska sa 7.

Među njima su troje kontakti ranije oboljelih koji su u samoizolaciji. Potom jedan pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod te tri osobe koje se redovno testiraju zbog prirode svog posla-jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu.

Situacija s koronavirusom donijela je i to su maske za lice postale naša svakodnevica. Ipak, ima onih koji su izuzeti od te obveze.

● Grba Bujević: Maske ne moraju nositi djeca do 2 godine, a neke će osobe trebati i razgovor sa psihijatrom

Maske još uvijek nisu obvezne na otvorenom, ali preporuka je pridržavanje fizičke distance.