Predstavljen priručnik "COVID-19 negativna knjižica"

U Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju (URIHO) predstavljen je danas priručnik "COVID-19 negativna knjižica" o utjecaju koronavirusa na profesionalnu rehabilitaciju i rad osoba s invaliditetom, koji obuhvaća multidisciplinarne preporuke i savjete za rad s korisnicima.

Urednica priručnika Višnja Majsec Sobota rekla je kako je knjižica rezultat razmišljanja u kontekstu pandemije koronavirusa i anticipiranja "novog normalnog", a vjeruje da će kolege iz srodnih radnih sredina u njoj pronaći nešto korisno i zanimljivo i olakšati ljudima suživot s koronavirusom.

U knjižici se nalazi presjek znanstvenih i stručnih informacija, o čemu stručni radnici trebaju voditi računa, upute Europske komisije kako se zaštititi, pregled nekih istraživanja i esej o "novom normalnom".

Majsec Sobota je pozvala na pridržavanje mjera koje preporučaju stručnjaci kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru te napomenula da je knjižica prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Istaknula je da korisnike podučavaju primjeni i poštivanju mjera zaštite od koronavirusa, jer u URIHO-u radi više od 60 posto osoba s invaliditetom često povezanim s kroničnim bolestima.

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić kaže da ustanova zapošljava više od 500 osoba s invaliditetom, te da su među prvima u Hrvatskoj proizveli 600.000 zaštitnih maski po daleko najnižoj cijeni, ali i vizir i dezinfekcijski stup. Izrazio je posebno zadovoljstvo što u ustanovi nitko nije bio zaražen koronavirusom, iako je većina cijelo vrijeme radila.

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja URIHO-a Ljubica Lukačić najavila je da će uskoro biti donesen zakon o registru osoba s invaliditetom, na kojem se radilo u prošlom vladinom mandatu. Podsjetila je da je usvojen Zakon o osobnoj asistenciji za osobe s invaliditetom i inkluzivnom dodatku, jer je važno da osoba s invaliditetom ima pomoć.