Plenković: Dobro smo se suočavali s brojnim krizama

Danas smo održali zadnju sjednicu Vlade RH u ovom našem prvom mandatu, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade. 

Zahvalio je svim kolegama koji su participirali u ovoj Vladi. Nastojali su, najbolje što mogu, doprinijeti boljitku građana Hrvatske, razvoju Hrvatske u svim mogućim aspektima, ispunjavati program, držati se 4 temeljna cilja.

Imali smo brojne krize, rekao je premijer, s kojima smo se dobro suočavali i dobro smo ih prebrodili i upravljali njima.

- Zadovoljan sam ovim iskustvom da smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih građana na izborima 5. srpnja, da smo praktički, samo par sati nakon izbora osigurali parlamentarnu većinu od 76 zastupnika (...), u međuvremenu smo dobili mandat od predsjednika RH za sastavljanje nove Vlade. Vlada je prezentirana jučer, rekao je.

Naglasio je važne događaje za Hrvatsku na europskom planu - primljeni smo u europski tečajni mehanizam 2 . Vjeruje da će u ovome mandatu ostvariti cilj da Hrvatska uđe u Schengenski prostor i da bude članica eurozone. Glavnim događajem smatra jutrošnji dogovor u Bruxellesu o višegodišnjem proračunu.

- Covid-19 donio je neslućene, nepredviđene, neplanirane poslejdice za naše gospodarstvo, za naš način života (...) upravo u takvim krizama važno je što lider, što mi koji smo najodgovorniji činimo, rekao je premijer.

Istaknuo je kako je bit dogovora u Bruxellesu, što se tiče Hrvatske, sažeta u brojci 22, jer nam je sljedećih 7 godina na raspolaganju 22 mlrd. €. Naš interni cilj je bio, rekao je, oko 20-ak mlrd €, rezultat je premašio cilj.

- Ta sredstva nisu slučajno došla Hrvatskoj, ona su došla na temelju vrlo kvalitetne, snažne, elaborirane argumentacije, rekao je.

Plenković je rekao da će europskim novcem učiniti sve da sugrađani ostanu u Hrvatskoj i ovdje traže svoju sigurnu budućnost. U idućem će mandatu, dodaje, ići brzo u gospodarski oporavak.

Odgovarajući na pitanja novinara osjeća li se odgovornim za sve one ministre koji su otpali iz vlade od 2016., rekao je da su bili u brzini koja se zvala krizno upravljanje.

- Nismo stali. Ne znam što nam se još moglo dogoditi, a da nam se već nije dogodilo, rekao je.

Premijer je rekao kako će dodatno raditi na kreiranju tolerantnijeg ozračja u društvu.

- Moja ambicija još 2016. je bila da smanjimo tenzije. Ja sam tada kazao da idem u proces transformacije HDZ-a, da bi mogli ići dalje sa transformacijama odnosa u društvu. Što se tiče HDZ-a, taj proces smo postupno i učinili. Zadržali smo sve naše temeljne vrijednosti, ali se čvrsto usidrili na desnom centru (...) i u konačnici dobili podršku od građana (...) HDZ je sa svojim partnerima bio privlačan velikom broju birača. To je moj temeljni cilj otkad znam za sebe i otkad pratim politiku. Mislim da ljudi najviše žele sigurnost, žele ozbiljne, odgovorne ljude koji će držati do svojih vrijednosti i uvažavati i respektirati druge, rekao je.