Domovinski pokret ima rješenje za poljoprivredu

Iz Domovinskog pokreta u Osijeku su na konferenciji za novinare upozorili na nagomilane probleme u poljoprivredi - posebno u proizvodnji mesa i mlijeka.

Jedno od mogućih rješenja je, ističu, udruživanje mljekara uz snažnu potporu Ministarstva poljoprivrede. 

- Država mora stvoriti okvir u kojem će poduzetnici profitabilno poslovati i u kojem će naši proizvođači vidjeti da oni kroz te proizvođačke udruge mogu daleko lakše plasirati svoje proizvode. Država im u konačnici mora olakšati da oni plasiraju svoje proizvode i u trgovačke lance i u ugostiteljstvo, rekla je Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Domovinskog pokreta.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili gotove proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za sljedećih deset godina, a ni plan kako povući raspoloživa europska sredstva. Podsjetila je i da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

- Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU-a, zaključila je Vučemilović.Druga saborska zastupnica DP-a Ružica Vukovac upozorila je da se poljoprivrednici bore za opstanak te da su prepušteni sami sebi.

- Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa da spriječi propast proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dviju najvažnijih namirnica, mlijeka i mesa, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac.

Dodala je da se nepovratno izgubilo 50.000 gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11%, najviše od svih članica EU-a. Nigdje u EU-u poljoprivreda nije prepuštena izravno tržištu, upozorila je Vukovac. Dodala je da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje koje se može poštedjeti određenih protržišnih naloga.

Politike koje se posljednjih desetak godina vode u Hrvatskoj izravno su usmjerene na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac. Smatra da je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštovanje zakona.
Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.