Četiri požara na Čiovu, vatra bila blizu kuća: "Riječ je o metrima"

Više od stotinu vatrogasaca i dva kanadera borilo se s nekoliko požara na Čiovu. Svi su lokalizirani i pod kontrolom. Prvi požar zaprijetio je i kućama, ali su brzom reakcijom obranjene. Mještani Čiova sumnjaju da su požari podmetnuti.Još su bili na prvom požarištu gdje je gorjela gusta borova šuma, kad su vatrogasci zaprimili pozive o dva nova požara samo kilometar dalje. Na teren je izišlo 27 vatrogasnih vozila sa 109 vatrogasaca, a priključila su im se i dva kanadera. 

- Išli smo s maksimalnim snagama na ovaj prvi požar i sve ono što nije tribalo dole, odmah smo uputili ovdje, rekao je Ivan Kovačević, zapovjednik JVP-a Split.

- Vatrogasci su i na jednome i drugome kraju. Raspodijelit ćemo snage, onaj požar je dole veći i kompliciraniji, ovde nam je malo lakši teren, tako da ovdje neće biti puno snaga. Većina će ostati dole. I naravno, radit ćemo cijelu noć na sanaciji, poručio je.Vatra je u jednom trenutku stigla tik do kuća, ali srećom, požar nije zahvatio nijednu. Riječ je o metrima, javio je naš novinar Ivica Đuzel u Dnevniku 2.- U roku 5 minuta su došli, ovi domaći vatrogasci, rekao je Ivica iz Okruga Gornjeg.

- Spasili smo jednome kolegi iz policije kuću, ja san iša' ka' invalid i mene je kanader polija, evo sad san se prisvuka', dodao je.

Među mještanima kruže priče da su požari podmetnuti.

- Vrlo vjerojatno, s obzirom na to da su dva požara u blizini u vrlo kratko vrijeme, rekao je Ivan iz Okruga Gornjeg.

A što ljudi pričaju?, pitamo.

- A čuo sam da pričaju da je podmetnuto, odgovara on.

Pojačani vjetar otežava posao vatrogascima, a upravo će zato na oba požarišta dežurati njih stotinjak.

- Oko 16:30 istodobno smo dobili poziv o požarima na još tri lokacije. Dio snaga smo prebacili s Pivetove Glavice gdje se sada radi na sanaciji požarišta. Po gruboj procjeni u ta je četiri požara izgorjelo nekoliko hektara borovine i srednje niskog raslinja. Nema ugroza za ljude i objekte, kazao je za Hinu zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Trogir Marin Buble.

Kako se neslužbeno doznaje, mještani Čiova su blizu četiri požarišta vidjeli motocikl i na njemu dvije osobe, i o svemu su obavijestili policiju koja istražuje uzroke požara.

Video: Anka Celio Cega, Trogir
Video: Anka Celio Cega, Trogir
Video: Anka Celio Cega, Trogir