Sabor minutom šutnje odao počast ženama žrtvama obiteljskog nasilja

Hrvatski sabor je, na poticaj Rade Borić (Možemo!), minutom šutnje odao počast svim ženama koje su stradale od obiteljskog nasilja.

- Sabor o izvršenju državnog proračuna

Neka im je vječna hvala i slava im, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a gotovo svi klubovi su se u raspravama na slobodnu temu referirali na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna i upozorili da je prošle godine ubijeno 13 žena, pet više nego godinu prije.

Žena izloženih nasilju ima i u Saboru

Sabina Glasovac (SDP) upozorila je kako je nasilje svugdje oko nas, kako ga proživljavaju žene svih dobi, zanimanja, neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive.

Žena koje su bile ili su još uvijek izložene nasilju, ima i u ovom Saboru, i one bi vjerojatno danas mogle reći nešto o tome, ali možda još nisu dovoljno spremne, kazala je zastupnica tumačeći to činjenicom da im država ne ulijeva povjerenje, da se često osjećaju izdano, zaboravljeno, zanemareno.

- Odgovornost je na svima nama jer nasilje nije privatni problem koji treba čuvati u četiri zida, nasilje je društveni problem, poručila je.

Nino Raspudić (Most) ističe pak da je odgovornost zastupnika veća nego drugih građana jer su zakonodavci. 

- Moj i odgovor mojih kolega iz Kluba Mosta je pooštravanje kazni za nasilnike. Uza sav respekt prema edukaciji i razvijanju svijesti o nenasilju, jedino što smatramo da će sigurno djelovati je strože kažnjavanje nasilnika i veća potpora žrtvama, poručio je.

- Nada Murganić (HDZ) slaže se kako je važno procesuirati počinitelja jer pravedne kazne su kazne, ali i prevencija, te da je važno pomoći žrtvi, odvojiti je i osnažiti.

Naglasak stavlja na odgoj i obrazovanje, prevenciju, na odgoj djece od najranije dobi na nultu toleranciju na nasilje.

- Borba protiv nasilja je trajan i dugotrajan proces, kaže Murganić i naglašava kako postoji snažna politička volja ove vlade i HDZ-a za tu borbu.

Žrtve je pozvala da se jave, zatraže pomoć na vrijeme, odmah kada uoče nasilničko ponašanje. Imamo instrumente i institucije koji će biti na pomoći, kazala je.