Podaci županijskih stožera civilne zaštite

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

- Epidemija Covida-19 - iz minute u minutu    

Grad Zagreb

U posljednja 24 u Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" testirano je 788 osoba, te je evidentirano 38 novih slučaja. Samoizolacija je izrečena za 193 osobe, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

Od 38 novooboljelih - za 21 je negativna epidemiološka anamneza, 14 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dva su importirani slučajevi iz BiH i Slovenije, a jedan je povratnik s godišnjeg odmora. 

Istaknula je da su pozitivna tri učenika tri srednje škole, te dva učenika osnovne škole. U izolaciji su 38 učenika osnovnih škola i 23 učenika srednjih škola.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 11 slučajeva novozaraženih koronavrisuom i to sedam osoba iz Karlovca te po dvije osobe iz Duge Rese i Vojnića.

Došlo je ukupno 130 nalaza, a među novozaraženim osobama je šest muškaraca i pet žena.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 305 osoba i danas su 73 aktivna slučaja. U samoizolaciji je 512 osoba.

Trenutno je šest razreda u samoizolaciji i za sada nije bilo prijenosa infekcije u školama.

Inspekcijski nadzorom karlovačkog Stožera civilne zaštite pregledano je tri  trgovine, šest uslužnih djelatnosti, četiri ugostiteljska objekta i četiri doma za starije i nemoćne te nisu uočene nepravilnosti.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mlađoj osobi, koja je bila bliski kontakt prethodno potvrđene COVID-19 pozitivne osobe, a liječit će se kod kuće. U istom razdoblju oporavila se jedna nova osoba, koja se nalazila na bolničkom liječenju u Zagrebu.

Aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji time je i dalje 14, a navedenoj brojci i dalje pribrajamo dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 5 osoba, od čega su tri osobe iz Varaždinske županije, dok se jedna dodatna osoba liječi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 10 osoba, a u kućnoj karanteni pod mjerom samoizolacije vode se 92 osobe.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Krapina (2), Općine Veliko Trgovišće (2) i Grada Pregrada (1). U istom razdoblju ozdravilo je 18 osoba, a pristiglo je i 88 negativnih nalaza.

Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 87. U samoizolaciji se nalaze 644 osobe.

Međimurska županija

Novih pet osoba zaraženih koronavirusom zabilježeno je u zadnja 24 sata u Međimurskoj županiji, a svi su kontakti osoba koje su se zarazile na svadbi prošloga vikenda i testirani su iz samoizolacije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Naime, tijekom vikenda u Međimurskoj županiji je kao prvo žarište širenja zaraze Covidom-19 od početka pandemije označena svadba održana 12. rujna.

Iz Stožera su početkom tjedna najavili da se, nakon što je zaraza potvrđena za 20-tak osoba, u idućim danima može očekivati još povezanih, sekundarnih slučajeva.

U Međimurju su trenutno 54 aktivna slučaja zaraze -  devet osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 19 osoba sa svadbenih svečanosti, devet osoba kao kontakti s oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 13 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim slučajevima.

Među zaraženima su i dvije osobe koje su se vratile s ljetovanja, dvoje stranih državljana koji rade na području Međimurske županije i dvije osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Danas do 11 sati na koronavirus je testirano 106 osoba, 16 nalaza je negativno, a ostalih 90 je u obradi. Do sada je u Međimurju testirano ukupno 6312 osoba.

Epidemiološka situacija je stabilna, ističu iz međimurskog Stožera. Četiri osobe su se oporavile, a trenutno je mjera samoizolacije određena za 708 osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon  pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba.

Dvije su osobe proglašene zdravima, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je osam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 205 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 58 osoba.

Stožer podsjeća kako se na području županije i dalje obavlja nadzor primjene mjere samoizolacije, a u redovnom nadzoru u proteklih 48 sati službenici  PU Koprivničko-križevačke su zabilježili jedno kršenje propisane mjere.

Stože poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te nose zaštitne maske sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice i Odluci o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusa te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je 16 novih slučajeva koronavirusa, a izliječeno je sedam osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima petero je iz Vrbovca, troje iz Brckovljana, dvoje iz Dugog Sela, te po jedan iz Zaprešića, Velike Gorice, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline, Pokupskog i Bedenice.

Od početka pandemije evidentirano je 716 osoba s koronavirusom, izliječeno je 500 osoba, a 15 ih je umrlo. Trenutno je aktivan 201 slučaj.

Od 16 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih, dok je za šest slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. U samoizolaciji su 104 osobe.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; tri s prebivalištem u Kninu i jedna s prebivalištem na području Općine Promina.

Trenutno je 17 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 110 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 101 osoba.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 550 obrađena testa danas je 41 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 19, Imotskog 3, Kaštela 2, Klisa 5, Makarske 2, Omiša 1, Podstrane 1, Sinja3, Solina 3, Trogira 1 i Vrlike 1 osoba. 

Od 41 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1173 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 47 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 36 osoba, od kojih je 28 korisnika Doma za starije osobe u Delnicama, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite

Iz stožera navode da je testirano 47 osoba iz doma u Delnicama, da je kod 28 potvrđen kronavirus, a ostalih osam novozaraženih su kontakti ranije zaraženih osoba.

Do sada su u Primorsko-goranskoj županiji umrle četiri osobe, od kojih je posljednja žena rođena 1943. godine.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna umrla osoba. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području općina Oriovac, Bebrina i Gornja Vrba. Na COVID odjelu slavonskobrodske bolnice umro je 92-godišnjak, koji je bio na respiratoru.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 615, dok je broj aktivnih slučajeva 59, četiri manje nego prethodni dan.

Hospitalizirano je 10 osoba, tri manje nego prethodni dan, i za sada nitko nije na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 687 osoba, a u županijskoj karanteni je jedna osoba pozitivna na novi koronavirus.

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i dalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19 ako  ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju.

Dubrovačko-neretvanska županija

Sedam novih koronavirusom zaraženih osoba bilježi Dubrovačko-neretvanska županija u zadnja 24 sata, dok je izliječeno 16 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženi su muškarac i žena iz Dubrovnika s utvrđenom epidemiološkom vezom, dva muškarca iz Ploča od kojih jedan jedan ima utvrđenu epidemiološku vezu, žena iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, muškarac iz Orebića te muškarac koji nema prebivalište u županiji.

Među 16 izliječenih njih devet je iz Dubrovnika, po dvoje iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke te jedna osoba iz Dubrovačkog primorja.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 18 osoba, od kojih su dvije na respiratoru.

U samoizolaciji je 378 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13.485 uzoraka, kažu u Stožeru.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa.

Među novozaraženima je jedna ukrajinska državljanka koja će izolaciju provesti na području Grada Zadra, 3 su osobe sa područja Grada Zadra i jedna sa područja općine Sv.Filip i Jakov.

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 204 osobe, aktivni nadzor provodi se nad 387 osoba, a istekao je za njih 7350.

Trenutačno je na području Zadarske županije koronavirusom zaraženo 186 stanovnika,  99 muških i  87 ženskih osoba.

Na svim COVID odjelima U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a svih pet novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara.

Među novooboljelim osobama tri su učenika. Jedan je u Drugoj osnovnoj školi Bjelovar, jedna novozaražena osoba učenik je Prve osnovne škole Bjelovar, a među novooboljelima je i jedan učenik Gimnazije Bjelovar.

Uslijed toga, sukladno epidemiološkim mjerama, njihova razredna odjeljenja stavljena su u samoizolaciju, a u tijeku je daljnja epidemiološka obrada. 

U samoizolaciji je u našoj županiji 397 osoba.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo skratio je izolaciju osoba zaraženih koronavirusom s blagom ili umjerenom kliničkom slikom sa 14 na 10 dana od početka bolesti, uz uvjet da je osoba minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i ostalih simptoma. Time je broj aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji smanjen na 25. 

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od COVID-19. Oboljela osoba je s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno je oboljela 161 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 54 aktivnih slučaja, 105 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama: Otočac - 20, Gospić - 24, Plitvička jezera - 3, Perušić - 4, Senj -1, Novalja - 1, Vrhovine - 1.

U protekla 24 sata testirano je 13 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 249 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Osječko-baranjska županija

Od ukupno 260 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije samo dva nalaza su bila pozitivna na koronavirus, a novopozitivne osobe su iz Darde i Osijeka.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 16 pacijenata od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 33 kontakt osobe novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 461 osoba.

Policija je samoinicijativno obavila provjeru 62 osobe i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 119 uzoraka od kojih je 11 pozitivno na Covid-19.

Trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze koronavirusom, 96 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 718 osoba, a ukupno je testirano 8537 osoba. 

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 341 uzoraka briseva od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak i povratak iz Bosne i Hercegovine. Za drugu osobu je epidemiološka obrada u tijeku.

Trenutno je 9 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u samoizolaciji nalazi se 71 osoba. 

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, a novo žarište je privatni dom za starije i nemoćne u Topuskom.

Četiri osobe su s područja općine Topusko, dvije s područja grada Siska te jedna s područja grada Novske. Epidemiološke obrade su u tijeku.

Kako je priopćio ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo u Sisku Inoslav Brkić, novo žarište u Topuskom predstavlja proboj virusa u jedan privatni dom za starije i nemoćne, gdje su zaraženi jedan djelatnik i tri korisnika doma.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, na prijedloge stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke uveo je nužne epidemiološke mjere za tu županiju u trajanju od 14 dana. Opširnije