Izraelska vlada postrožila mjere karantene zbog porasta broja zaraženih

Vlada premijera Benjamina Netanyahua odlučila je postrožiti mjere protiv koronavirusa nakon što je upozorila da povećanje broja zaraženih gura zemlju "na rub ponora".

-
Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu   

Izrael je 18. rujna uveo drugu karantenu tijekom pandemije. No prošli tjedan broj novih svakodnevnih slučajeva dosegnuo je gotovo 7000 u zemlji od 9 milijuna stanovnika, što je ozbiljno opteretilo bolničke resurse.

- Odlučili smo povući kočnicu, rekao je zamjenik ministra zdravstva Yoav Kisch na izraelskom radiju komentirajući vladinu odluku, ne navodeći detalje ograničenja.

Izraelski državni radio i nekoliko medija rekli su da će izmijenjene odredbe, koje bi trebale stupiti na snagu u petak, dopustiti rad samo nekim tvrtkama, i to samo u ključnim sektorima kao što su financije, energetika, zdravstvo, tehnologija, poljoprivreda te prodaja i proizvodnja hrane.

Trenutačno ograničenje udaljavanja od kuće na 1000 metara, osim za kupnju namirnica i lijekova te odlaska na posao, sada će se primjenjivati i na sudjelovanje u uličnim prosvjedima, pišu mediji.

Izmijenjenom odredbom vjerojatno će se suzbiti prosvjedi ispred Netanyahuove rezidencije u Jeruzalemu, gdje prosvjednici, od kojih mnogi žive izvan grada, traže njegovu ostavku zbog navodne korupcije.

Netanyahu je zanijekao optužbe za primanje mita, prijevaru i kršenje povjerenja na suđenju koje se nastavlja u siječnju, a odbacio je navode aktivista prosvjeda da je cilj strožih mjera ukidanje prosvjeda protiv njega.

- U protekla dva dana čuli smo od stručnjaka da ćemo, ako ne poduzmemo trenutne i teške korake, doći do ruba ponora, rekao je Netanyahu u javnom obraćanju vladi čiji je sastanak trajao osam sati.

Škole će i dalje biti zatvorene, ali vlada je odlučila da se sljedeći tjedan na Yom Kippur, židovski Dan pomirenja, ne zatvaraju sinagoge, izvijestili su mediji. Međutim, broj vjernika bit će ograničen.

Stopa zaraze u ultraortodoksnim židovskim četvrtima i gradovima u Izraelu je visoka, ali religiozne stranke u koalicijskoj vladi protive se zatvaranju sinagoga.
Od izbijanja epidemije, u Izraelu je umrlo 1316 ljudi i prijavljeno je oko 200.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Drugi val počeo je u svibnju nakon ublažavanja karantene uvedene u ožujku.