Njujorčani bez maski plaćat će kazne

New York će uvesti kazne za sve one koji ne nose maske. Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio u utorak.
Sve o koronavirusu

Osim New Yorka, 28 drugih država zabilježilo je povećanje broja zaraženih u posljednja dva tjedna te porast hospitalizacija zbog koronavirusa u nekoliko država Srednjeg zapada.

- Njujorški policajci najprije će ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu. Ne želimo kažnjavati ljude, ali ako budemo morali, kažnjavat ćemo, rekao je de Blasio novinarima.

Kazne će provoditi, među ostalima, gradska policija i dužnosnici ministarstva zdravstva.

- Kazne će biti do 1000 dolara, premda većinnom neće premašivati 500 dolara, napisao je glasnogovornik gradonačelnika Mitch Schwartz u mailu.

Izbjegao je reći hoće li se to jednako provoditi i prema pripadnicima gradske policije, od kojih su mnogi viđeni bez maski unatoč gradonačelnikovoj preporuci. Slične je odredbe ovog mjeseca uvela državna uprava gradskog prijevoza. Putnici koji odbijaju nositi masku u javnom prijevozu plaćaju kaznu od 50 dolara.

Gradska stopa pozitivnih na koronavirus je 3,25 posto, prema privremenim podacima, prvi put viša od 3 posto od lipnja. U travnju, kad je grad bio globalno žarište pandemije, svaki je dan bilo više od 5000 ljudi pozitivno u usporedbi s nekoliko stotina sada, kada je testiranje rasprostranjenije.