Afera "Janaf": Nakon Jelisaveca krivnju priznali Gašparac i Maras

Nakon što je direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavec u ponedjeljak prvi priznao krivnju u aferi "Janaf" i pušten da se brani sa slobode, iz istražnog zatvora izašli su voditeljica projekata EU-a Vodooprskbe Katarina Gašparac te Zvonko Maras iz tvrtke Solarna tehnologija.

-
Afera JANAF: Nepresušan izvor inspiracije za političare     
- Plenković: Nije bilo velikog curenja informacija u aferi JANAF     
- Grgić i Barišić odvedeni u Remetinec    

Puštanje još dvoje osumnjičenih iz istražnog zatvora u Remetincu Hini je potvrđeno na zagrebačkom Županijskom sudu.

Neslužbeno se doznaje da su Jelisavec i Gašparac priznali kako su po nalogu velikogoričkog gradonačelnika i saborskog zastupnika HDZ-a Dražena Barišića namještali natječaj za pročistač otpadnih voda u tom gradu za tvrtku Elektrocentar Petek prvoosumnjičenog Kreše Peteka. Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna, a s Petekom je ugovoren posao za iznos od 148 milijuna kuna.

Uz Jelisaveca i Gašparac krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret priznao je i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je tvrtka bila u zajednici s Petekovim Elektrocentrom.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika iz afere Janaf.

Jelisavec je pušten na slobodu nakon što je zatražio da iznese dopunu obrane i dao višesatni iskaz u Uskoku, a na čiji je prijedlog pušten iz istražnog zatvora.

Mediji pišu da je Jelisavec, priznajući djelo, teretio Barišića, Peteka i dvije suosumjničenice.

Neslužbeno se doznaje da je Jelisavec izjavio kako je sve što je Barišić tražio od njega vezano za pročistač otpadnih voda proslijedio Gašparac kako bi ona to i provela.

Gašparac je navodno kazala Uskokovim istražiteljima da je Jelisavec inzistirao da natječaj prođe i da se dogovori cijena kako u konačnici ne bi bilo pritisaka na gradsku tvrtku da je ona smanji. Uz to, Gašparac je navodno izjavila istražiteljima da je Jelisavec inzistirao da pripremu natječaja povjeri Mirjani Prodan, osumnjičenoj bliskoj Petekvoj suradnici.

- Mi smo priznali kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u cijelosti i razjasnili smo od koga i kako smo primali naloge i što smo radili, rekao je Vlado Rebić, odvjetnik Katarine Gašparac.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima. Uz glavne aktere te korupcijske afere - Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića te Jelisavca, Gašparac, Marasa i Prodan, osumnjičeni su Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić.