Plenković: Nije bilo velikog curenja informacija u aferi JANAF

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima u Rijeci da je od afere Janaf i curenja informacija u toj aferi, ozbiljnije bilo curenje informacija u aferi SMS te u slučaju Josipe Rimac.

-
Ovdje je to bilo jako dobro organizirano od strane policije, odnosno USKOK-a i DORH-a, kazao je i dodao da ne zna odakle cure informacije.

U vezi s izlaskom Josipe Rimac iz zatvora u Remetincu, Plenković je rekao da se ničega ne boji.

Informaciju o tomu da će ministar Tomislav Ćorić biti smijenjen nije potvrdio, nego je kazao da mu je to "prva vijest".

➡️ Grgić i Barišić odvedeni u Remetinec 

O dvostrukim kriterijima za izbacivanje iz HDZ-a osumnjičenih u aferama, budući da je Josipa Rimac  odmah izbačena, a Dražen Barišić ne, Plenković je odgovorio da su to bitno drugačije situacije.

Smatra i da slučaj Barišić u usporedbi sa slučajem Grgić, nisu isti. Kaže da se Grgiću stavlja na teret primanje mita, a da se Barišić tereti za zloporabu položaja i trgovanje utjecajem.

Barišić je stavio saborski mandat u mirovanje, dao ostavku na dužnost predsjednika županijske stranačke organizacije i prenio ovlasti gradonačelnika na jednog od svojih zamjenika, rekao je Plenković.

➡️ Zeljko: O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića 

Premijer je govorio i o aferi "dnevnice". Kaže da je ta afera počela za vrijeme mandata Milanovićeve vlade. 

- Zatekao sam gospođu Zeljko na mjestu tajnice. Pitali smo je što se događa, ona je opisala. Budući da je trebala biti ispitana i da joj je to prva situacija, mi smo joj rekli da se konzultira s odvjetnicima. Kasnije se ispostavilo da je ona jedan dan jednostavno prestala dolaziti u ured, rekao je Plenković.  

➡️ Proizvođači i radnici žele odgovor: Odlazi li BAT?

Premijer je komentirao i situaciju s tvornicom duhana u Kanfanaru. Kazao je da ministar financija vodi razgovore s BAT-om, koji se obvezao da pet godina neće otići iz Hrvatske, nakon što je preuzeo tvornicu.

- Želimo pronaći rješenje koje će biti najbolje. Mislim da ćemo u razgovorima sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane neko dulje vrijeme. Nadamo se dogovoru koje će njih na dulje vrijeme usidriti u Istri, rekao je Plenković.

➡️ Plenković s Čovićem i Izetbegovićem o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda 

Odgovarao je i na pitanja o jučerašnjem sastanku s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Kazao je da je sastanak prošao dobro i da je vladin cilj razvijati skladne, dobre i prijateljske odnose s BiH.

- To je država koja je upućena na nas i mi na nju, s obzirom na geografski položaj i jedne i druge države, te na ekonomske i političke i brojne druge poveznice, ali i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Smatramo da se moramo sada, kada je 25. godišnjica daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, držati i duha i slova toga sporazuma. To znači da predstavnici sva tri naroda u institucijama BiH trebaju biti zastupljeni na način da su oni zaista legitimni predstavnici sva ta tri naroda, kazao je.

Dodaje da nije dobro da neki drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva te da je to rekao i Izetbegoviću i Čoviću. Kaže da bi sami akteri u BiH trebali iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju kakvu imamo danas, da jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne i nekorektne.

Premijer Plenković u riječkom  brodogradilištu 3. maj bio je na primopredaji broda kanadskim naručiteljima.