Među umrlima od koronavirusa manje od četvrtine starijih iz domova

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćio je da je među preminulim osobama od koronavirusa udio starijih osoba u institucijskoj skrbi manji od četvrtine što govori o uspješnom odgovoru na epidemiju.

➡️
Petero preminulih, 213 novooboljelih od koronavirusne bolesti
➡️ Čorić: Visoka stopa oporavka obljelih u domovima

-
Među svim osobama preminulim od bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, udio osoba u institucijskoj skrbi manji je od četvrtine, što također govori o uspješnom odgovoru na epidemiju temeljenu na radu zaposlenika u sustavima zdravstva i socijalne zaštite, ali i na solidarnosti svih građana, ocijenili su u priopćenju.

Pojava pandemije COVID-19 usmjerila je javnozdravstvene i programske intervencije prema povećanim rizicima i specifičnim potrebama populacije starije životne dobi te je posebnu pažnju potrebno posvetiti zdravlju starijih osoba u institucijskoj skrbi poput domova za starije osobe kao najosjetljivijem dijelu populacije.

Tijekom jeseni i zime bit će potrebno, ističu, mnogo strpljenja i upornosti u provođenju mjera za suzbijanje epidemije te iz Nastavnog zavoda mole starije osobe i njihove obitelji da pruže razumijevanje i podršku u provođenju protuepidemijskih mjera kako bi umanjili štete pandemije.

Podsjećaju i da su zbog važnosti i specifičnosti zaštite zdravlja starijih osoba u institucijama, ali i onima koji žive u svojim kućanstvima, osnovana dva povjerenstva/radne skupine pri ministarstvima mjerodavnima za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba večeras će Hrvatska radiotelevizija upriličiti nastupe svojih četiriju glazbenih ansambala ispred četiri zagrebačka doma za starije osobe na čemu im Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba pri NZJZ-u Dr. Andrija Štampar posebno zahvaljuje.