Kvadrat stana u Dubrovniku zlatom se plaća

Dubrovnik je poznat po najvišim cijenama nekretnina u Hrvatskoj. Stanje se nije znatno promijenilo ni zbog pandemijske krize, pa su u povijesnoj jezgri cijene kuća i stanova od 5.500 do više od 8.000 €/m2. Mnoge mlade obitelji nadu polažu u poticajnu stanogradnju.
➡️ Ni koronavirus niti potres nisu smanjili cijene nekretnina 

Stan od 200 m2 u povijesnoj jezgri prodaje se za milijun i pol eura. Kriza izazvana koronavirusom nije utjecala ni na cijene, ni na ponudu i potražnju. Potražnja je mnogo veća od ponude, dodaje agentica za promet nekretninama Nada Burum, što dijelom određuje cijenu. Ali takvu mnogo mladih dubrovačkih obitelji ne može platiti.

Slamka spasa im je POS. Do kraja godine trebali bi biti objavljeni kriteriji i natječaj za 43 stana u Mokošici, i to po posebnom modelu - prvih 10 godina plaća se samo najamnina od 1500 kuna na mjesec, koja ulazi u otkupninu stana od 1300 €/m2. Planirana je izgradnja još 50 stanova u Solitudu za koje se čeka građevinska dozvola i model financiranja. A nakon završetka ceste, postoje planovi i za Pobrežje.

- Imamo više od 70.000 m2 zemljišta, a gore se ne bi gradile zgrade, nego bi davali zemlju s uvjetom izgradnje obiteljske kuće, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Grad subvencionira podstanarstvo, ali svatko teži vlastitim kvadratima što se, smatraju mnogi, sporo rješava. Za to je vrijeme niknuo niz novoizgrađenih zgrada, gdje su stanovi mnogima nedostupni, ali ipak rasprodani.