Borić o povjerenstvu: Netko je s Pantovčaka mignuo. Tomašević: Tko to vjeruje?

Saborski zastupnici iz vlasti i oporbe jutros su u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju komentirali prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva o nedopuštenim utjecajima na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije, koji su jučer u Saboru predstavili oporbeni klubovi.➡️ Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva
➡️ Plenković i Bačić o oporbenom prijedlogu
➡️ Otvoreno: Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo

Josip Borić, saborski zastupnik HDZ-a, rekao je da je povjerenstvo za Imunološki zavod primjer kako treba odraditi taj posao, dok je za novu inicijativu oporbe rekao da "ne razumije što su htjeli kroz ovu priču koja je podosta široka".

- Nije bilo pitanja koje oni nisu postavili, rekao je Borić, dodavši da oni žele povjerenstvo, ali s jasnim ciljem.

Tomislav Tomašević iz Platforme Možemo! rekao je da je prijedlog u skladu sa zakonom te da ima dva osnovna cilja - da se vidi kako se probijaju mjere i cure informacije iz istraga te što manje utjecaja izvršne vlasti na pravosudne postupke.

Ustvrdio je da su se u HDZ-u potpuno uplašili da će povjerenstvo doista nešto i otkriti.

- Cijelo vrijeme se govorilo da je to i njima u interesu, sad odjednom više nije čak ni to da bi se popravio taj tekst nekim amandmanima, nego je sada - ne, ne, ne, ništa od povjerenstva, hajde vi na redovna saborska tijela, na Odbor za nacionalnu sigurnost, Povjerenstvo za borbu protiv korupcije... Pazite, saborska radna tijela nemaju ovlasti kakve ima istražno povjerenstvo, rekao je Tomašević.

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta rekao je da će ta stranka inzistirati na osnivanju povjerenstva te da im ne pada na pamet s HDZ-om raspravljati hoće li povjerenstva biti ili ne, na što je Borić rekao da je Vrkljan i sam prošao pravosudni proces s optužbama za korupciju. Vrkljan je uzvratio optuživši Borića da je spustio letvicu jako nisko te poručivši da ne bi sjedio ovdje ni u Saboru da protiv njega postoji bilo kakva optužnica ili presuda.- Znamo kad se krenulo u osnivanje povjerenstva, netko je s Pantovčaka mignuo, rekao je Borić, što je Tomašević odbacio.

- Pa tko to vjeruje? Baš smo super usklađeni s Pantovčakom u zadnje vrijeme, rekao je.

Tomašević je osudio jučerašnju izjavu predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića, koji je predložene ovlasti povjerenstva usporedio s Oznom.

- Ja mislim da bi se vaš slogan "Zna se, HDZ" trebao promijeniti u "Ozna se, HDZ", rekao je Tomašević.

- Nemojte mutiti vodu, dodao je.

Borić je rekao da su dokument dobili jučer, na što je Tomašević uzvratio kako ga je Klub HDZ-a dobio još u petak.

Vrkljan je optužio Borića za nepoštivanje Sabora.

- Ako vi govorite "tamo neko povjerenstvo" za saborsko povjerenstvo, najviše zakonodavno tijelo, onda je jasno s kojih pozicija govorite, poručio je.