EK: Hrvatskoj 683,7 mil. eura za sanaciju štete od potresa

Europska komisija predložila je da se Hrvatskoj dodijeli 683,7 milijuna eura pomoći iz Europskog fonda solidarnosti za otklanjanje posljedica razornog potresa, koji je u ožujku pogodio Zagreb.

Prva tranša od 88,9 milijuna eura već je isplaćena u kolovozu u obliku predujma. Prijedlog Komisije trebaju još odobriti Vijeće i Europski parlament i sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga.

➡️Uhlir za HTV otkrio kojim će se redom obnavljati zgrade u Zagrebu
➡️ Vujović: Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji
➡️ Snažan potres u Zagrebu i niz manjih
➡️ Od 22. ožujka do danas zabilježeno više od 2400 potresa

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna koji je Komisija predložila u petak. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.- Zahvaljujući Fondu solidarnosti EU-a, države članice i građani mogu dobiti potporu koja im je uistinu potrebna, uslijed prirodne katastrofe ili zdravstvene krize. Danas još jednom dokazujemo što znači solidarnost EU-a koja čini srž europskog projekta, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je na Twitteru zadovoljstvo prijedlogom Europske komisije.

- Takva financijska pomoć pridonijet će u procesu saniranja šteta od razornog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb. Uz pomoć Europske unije te zakonskog okvira koji smo usvojili, osigurat ćemo kvalitetnu i održivu obnovu Zagreba i okolice, napisao je premijer.