U Slovačkoj broj zaraženih raste, vlada pozvala vojsku u pomoć

Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih koronavirusom, zbog čega je vlada pozvala u pomoć stotine vojnika koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima te je upozorila na strože mjere u javnom životu.

-
COVID-19: 457 novoboljelih, novi rekord u Zagrebu   

U četvrtak su prijavljena nova 1184 slučaja zaraze koronavirusom, priopćila je vlada te se ukupan broj zaraženih u zemlji od 5,5 milijuna popeo na 16.910. Prijavljeno je 57 smrtnih slučajeva i 370 hospitaliziranih osoba u četvrtak.

- Postajem zabrinut hoće li mjere koje se primijenjene biti efikasne s tako velikim rastom broja pozitivnih osoba, rekao je premijer Igor Matovič na konferenciji za medije.

Vlada je mobilizirala oko 1500 vojnika da pomažu lokalnim zdravstvenim uredima i u bolnicama, s inicijalnih 267 koji će biti uposleni preko vikenda kako bi pomogli u pronalasku kontakata zaraženih ljudi.

Slovačka je dosad izbjegavala sveopću karantenu, no propisala je nošenje maski u unutarnjim prostorima kao obaveznu mjeru, ograničivši broj kupaca u trgovinama, te je naredila restoranima i kafićima da se zatvore u 22 sata. Također je ograničila broj sudionika na sportskim i javnim događajima.