Bačić i Deur: Za radikalizaciju nije kriva samo desnica

- Ne slažem se da se radikalizacija političke scene može svesti samo na desni politički spektar. Možemo i trebamo promatrati što radi i krajnja ljevica. Nisam vidio da je ovako žestoko osuđeno postavljanje petokrake u Rijeci, izjavio je novinarima u Saboru Branko Bačić.

➡️ Plenković: Ozbiljan društveni problem radikalizacije
➡️ Otac napadača s Trga sv. Marka ispitan i pušten na slobodu
➡️ Na Vladi o napadu na Markovu trgu i situaciji s koronavirusom

Dodao je kako time ne zagovara bilo kakva bilo kakva desna događanja koja pridonose polarizaciji za što je dokaz i program HDZ-a koji promiće zajedništvo svih građana Hrvatske. Proces transformacije koji je počeo dolaskom Andreja Plenkovića, dodao je Bačić - još traje, a cilj mu je transformacija Hrvatske. Lijevi politički spektar, naglasio je - često puta nepromišljeno i ne vodeći računa o interesima društva nastupa gotovo na jednak način.

'Lešinarenje' na tragičnom događaju

- Pred nama je dugačak put i ova konferencija je poziv na razum, da nam Hrvatska bude ispred partikularnih interesa. Na tragičnom događaju na Markovom trgu pokušava se, da ne kažem lešinariti. Pokušava ga se iskoristiti za vlastiti politički probitak. Mi u HDZ-u ćemo to od sebe odagnati, naglasio je Bačič. 

- Kao hrvatski branitelj pozivam na svijest da je ovaj čin na Markovom trgu - opasan i kakvo se veliko zlo moglo desiti. Pozivam sve ljude koji su u politici - ne smijemo sagledavati tenkovima - to su opasne rečenice. Imamo institucije i povjerenje u njih. Ne znamo što je ovog mladića nagnalo na ovaj čin. Oružje je opasno, izjavio je predstavnik Kluba HDZ-a Ante Deur.  Apelirao je na sve koji imaju oružje da ga vrate. 

"Stradalo je dijete hrvatskog branitelja"

Odgovarajući na pitanje o braniteljskom šatoru pred Ministarstvom i plinskim bocama, Deur je kazao kako to nitko ne opravdava, ali i podsjetio da je interventna policija upala u crkvu sv. Marka u kojoj su bili najteži vojni invalidi sa svojim suprugama. Dodao je kako svugdje u svijetu branitelji i ratni invalidi imaju i zaslužuju naviše poštovanja i pijeteta. Prosvjedi su održani jer dijaloga u to vrijeme nije bilo, rekao je.  Na Mrkovom trgu žrtva je dijete hrvatskog branitelja i naše obitelji se s pravom pitaju radi li se o linču na hrvatske branitelje i tko je 'crvenu zvezdu stavio na Riječki neboder', zaključio je Deur.

Napad na Trgu sv. Marka, kao i premijerove poruke da je riječ o terorizmu koji je posljedica velikih društvenih problema i radikalizacije, komentirali su i drugi  saborski zastupnici i političari. Podsjetimo, premijer je zbog neprihvatljivih izjava nakon napada na Markovu trgu prozvao neke političare, među kojima i zastupnicu Karolinu Vidović Krišto te vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.