Britanski premijer Boris Johnson prijeti Europskoj uniji

Ujedinjeno Kraljevstvo mora se pripremiti za neuspjeh trgovinskih pregovora s Europskom unijom osim ako ona temeljno ne promijeni pristup, upozorio je premijer Boris Johnson. Bruxelles smatra da pregovori idu dalje i da je takva izjava neozbiljna.

Europski summit u četvrtak bio je novi dijalog gluhih jer dvadesetsedam članica EU-a zahtijeva da London pristane na ustupke i spremna je za nastavak pregovora kako bi se postigao sporazum o slobodnoj trgovini iduće godine kada će se za Veliku Britaniju prestati primjenjivati europski propisi. 

- Odustali su od sporazuma o slobodnoj razmjeni, čini se da nema nikakva napretka iz Bruxellesa pa im poručujemo: javite se ako odlučite iz temelja promijeniti pristup, a u protivnom razgovarat ćemo o praktičnim pojedinostima bez sporazuma, izjavio je Boris Johnson za britansku televiziju.

➡️ Brexit, klima i pandemija - glavne teme sastanka u Bruxellesu

Johnson je 7. rujna postavio 15. listopad kao krajnji rok za dogovor i rekao da ako do njega ne dođe obje strane trebaju to prihvatiti i nastaviti dalje svojim putem. 

- Zaključio sam da moramo biti spremni 1. siječnja za režim sličan onome koji imamo s Australijom, na običnim načelima globalne slobodne trgovine, rekao je Johnson misleći na minimalne propise Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Europska unija spremna je za novi krug razgovora s Londonom idući tjedan i smatra da izjava britanskog premijer nije ozbiljna, rekao je izvor iz Bruxellesa.

Johnson nije rekao da ustaje od pregovaračkog stola. Dakle sve je to samo retorika. Nije rekao da prestaje pregovarati. Znači da će oni pregovarati, rekao je diplomat. 

Dužnosnik iz Bruxellesa rekao je da se pregovarački ekipa za brexit priprema za intenzivan tjedan u Londonu. Sve u svemu sporazum s Australijom, sporazum s Kanadom... jednostavno, to je neozbiljno, dodao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo izišlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa. Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva dviju strana koja su već oslabljena zbog pandemije koronavirusa.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svome golemom tržištu bez carina i kvota, ali zauzvrat traži da se Velika Britanija drži europskih standarda jer ne želi nelojalnu konkurenciju koju bi predstavljala britanska poduzeća.

Također EU insistira na punoj provedbi sporazuma o razdruživanju koji je Velika Britanija prekršila izglasavanjem zakona koji mijenja dogovoreni protokol u vezi s granicom na irskom otoku.