Novih 609 oboljelih u Crnoj Gori i 7 preminulih

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su u petak novih 609 oboljelih od koronavirusa, te sedam umrlih.

➡️
Politički skupovi prije mjesec i pol razlog širenja Covida-19 u Crnoj Gori

Za polovicu novozaraženih infekcija je potvrđena u laboratorijima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a za drugu polovicu u Njemačkoj kamo su uzorci poslani na analizu zbog preopterećenosti crnogorskog sustava.

- U Crnoj Gori trenutno su aktivna 4484 slučaja, što je na sto tisuća stanovnika stanovnika 712, priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

I dalje je najviše inficiranih na dnevnoj razini u Podgorici, pa je glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje na rubu ulaska u crvenu zonu po broju novozaraženih. U crvenoj zoni, koja predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata, trenutno su četiri grada: Kolašin, Budva, Pljevlja i Ulcinj, a očekuje sa da će odluka o njihovom zatvaranju biti donesena tijekom vikenda.  

Crnogorske zdravstvene vlasti nedavno su označile masovna politička okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

Procjena je da se tada u jednom tjednu na skupovima vlasti i oporbe na crnogorskim ulicama našlo više od 100 tisuća ljudi, što je skoro petina populacije te zemlje.