Istarski Stožer apelira na građane: Ne putujte ako nije neophodno

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju, istarski Stožer civilne zaštite je pozvao građane Istre da bez prijeke potrebe ne putuju, odnosno da ako već moraju koristite zaštitne mjere.

➡️
COVID-19 - iz minute u minutu

Stožer Istarske županije, koja nakon duljeg vremena s manjim brojem zaraženih koronavirusom danas bilježi 20 novozaraženih, izdao je preporuku u kojoj poziva građane da ne putuju ako ne moraju iz poslovnih ili drugih vitalnih razloga.

Pozivaju građane da se kod povratka u mjesto stanovanja, u slučaju sumnje ili simptoma koji ukazuju na mogućnost zaraze covidom-19, obavezno odmah jave zdravstvenoj službi.

U slučaju sumnje ili simptoma izbjegavati javni prijevoz

Napominju da se velik broj studenata i učenika školuje izvan Istarske županije, pa u slučaju sumnje ili simptoma koji ukazuju na mogućnost zaraze moraju izbjegavati javni prijevoz te grupiranja i okupljanja i odmah se javiti zdravstvenoj službi.

Naime, zbog sve većeg broja novozaraženih u proteklom razdoblju koji dolaze iz populacije studenata i učenika nakon povratka sa školovanja, Stožer upozorava na potrebu primjene svih preventivnih mjera tijekom i nakon povratka.

Poziv javnim službama da izbjegavaju rizične kontakte

Poziva sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike kao najvažniji dio sustava u borbi protiv zaraze, da vode računa o ponašanju izvan radnog vremena i ne ostvaruju rizične kontakte.

Apeliraju na njih i da ne sudjeluju u okupljanjima, bez obzira na razlog, kako bi se spriječio unos virusa u sustave i time osiguralo nesmetano obavljanje djelatnosti.

Stožer posebno poziva odgovorne osobe javnih službi da upoznaju i upozore sve djelatnike o potrebi odgovornog ponašanja u i izvan službe. Inače, u zadnja 24 sata u Istri je potvrđeno 20 koronavirusom zaraženih osoba, a testiranjem je utvrđeno da je najviše zaraženih, njih sedmero, među studentima iz Labinštine koji su se vratili sa školovanja.

Ovo je do sada drugi najveći dnevni porast broja novozaraženih u Istri, nakon što ih je 20. kolovoza bilo 27.