Prijeti li nam nestašica lijekova?

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić rekao je u emisiji U mreži Prvog da prema trenutačnim podacima nestašica lijekova prijeti, ali da je to samo prijetnja. Kako kaže, u sustavu ne bi smjelo doći do toga da lijekova nedostaje.

➡️
Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom
➡️ Vlada rebalansom do novca za veledrogerije
➡️ Herceg: MEDIKA potražuje milijardu i 800 milijuna kuna od bolnica i ljekarni

- Smatram da ćemo uspjeti postići dogovor. U dugu smo svi mi, ali i ustanove koje su stvorile taj dug, naglasio je.Predstavnik udruženje veledrogerija Tomislav Kulić istaknuo je kako je trenutačno potpuno obustavljena ili znatno reducirana isporuka lijekova za više od 30 bolnica.

- Ovo je povijesno najveći dug dobavljačima lijekova, a radi se o 5 milijardi kuna, od čega 4,3 milijarde dolazi iz bolnica, a 700 milijuna iz ljekarničkog dijela, istaknuo je i dodao kako od 60 bolnica u Hrvatskoj njih 50 plaća nakon više od godinu dana i da u Hrvatskoj gotovo i da nema ustanove koja plaća u zakonskim rokovima.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako bolnica ima zaliha lijekova, nekih više, a nekih manje.

- Za sada nemamo namjeru reducirati ni operativni, a ni dijagnostički program, a što se tiče zaliha, one su za neko vrijeme dostatne, naglasio je Bekić.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić istaknuo je kako je KBC-a Rijeka, unatoč velikim izazovima u poslovanju, u prihvatljivim rokovima plaćanja.

- U poslovanju nastojimo maksimalno povećati prihode i unatoč Covidu uspijevamo ispuniti sve ugovorne obveze prema HZZO-u, rekao je i da KBC pokušava reducirati rashode koliko je to moguće.