Premijer poziva na solidarnost i odgovornost zbog epidemije

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade osvrnuo se na porast broja zaraženih od koronavirusa te kazao da je danas rekordan broj. Broj preminulih također raste i svaki dan je sad dvoznamenkast, dodaje te poziva na pridržavanje epidemioloških mjera te na maksimalnu odgovornost i solidarnost. 

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje:Iako brojevi očekivano i dalje rastu, imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za 2-3 tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije, kazao je.

- Puno je nepoznanica i teško je davati pouzdane procjene, ali imamo razloga vjerovati u učinkovitost mjera. Osigurali smo dovoljan broj kreveta za hospitalizirane bolesnike. Važno je držati se propisanih mjera jer u protivnom neće doći do usporavanja i epidemija će se nastaviti širiti, a to nitko ne želi, kazao je.

Napominje da se dodatno pooštravanje mjera može izbjeći ako svi budemo odgovorni.

- O svakom od nas ovisi hoćemo li spasiti stotine života, stotine tisuća radnih mjesta, hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost. Zajedno odlučujemo hoćemo li uspjeti ili nećemo. Pozivam građane Hrvatske na maksimalnu odgovornost i solidarnost, kazao je premijer Plenković.

Pokažimo da mislimo jedni na druge, a ne svatko samo na sebe. To svakoga dana pokazuju naši liječnici, medicinske sestre. Na tome smo im svi zahvalni. Smanjimo druženja, osobito privatna, štitimo jedni druge, držimo distancu i nosimo maske. Pokažimo da smo snažni onda kada je to najpotrebnije, dodao je.     

"Treće tromjesečje pokazuje oporavak nakon ekonomskog udara zbog pandemijer"

Govoreći o rebalansu proračuna i o prijedlogu proračuna za 2021. te projekcijama planova za 2022. i 2023. kazao je da ekonomski pokazatelji za treće tromjerečje pokazuju na oporavak nakon početnog ekonomskog udara zbog epidemije koronavirusa.   

➡️ Marić: Koalicijski partneri podržavaju rebalans i novi proračun 
➡️ Plenković: Izbjeći zatvaranje, Vanđelić na čelu Fonda za obnovu
➡️ Vujčić: BDP će se na razinu iz 2019. vratiti tek 2022. 

- Prema dostupnim informacijama predviđa se gospodarski pad od 8%. Bili smo svjesni da će pandemija dovesti do negativnih gospodarskih posljedica. Zato je Vlada stvorila prostor za potporu održavanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu koja se pokazala iznad svih očekivanja. Bilježimo povećan priljev EU sredstava, no nastavak pandemije od nas zahtijeva daljnju potporu gospodarstvu i zato ovim rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima, izjavio je Plenković.

U 2021. godini očekujemo realni rast BDP-a od 5%, kojega bi trebao pratiti rast od od 3,4% u 2022. i 3,1% u 2023. godini. Prihodna strana proračuna u projekcijskom razdoblju određena je očekivanim oporavkom gospodarske aktivnosti, a uzimajući u obzir učinke najavljenih poreznih izmjena u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak, kazao je. 

Proračun za 2021. godinu, po njegovim riječima, početak je povratka na putanju javnih financija prije koronakrize koju je obilježilo smanjenja udjela javnog duga u BDP-u i proračunski suficit.Vlada, kako je rekao, snažno računa i na sredstva iz EU-ovih fondova iz kojih je Hrvatskoj na raspolaganju u idućih sedam do deset godina više od 24 milijarde eura.

Istaknuo je i da će Vlada danas potpisati ugovore o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa sa županima i gradonačelnicima.

- Drago mi je da je prijedlog ugovora dobio široku podršku i u Skupštini Grada Zagreba i u dvjema skupštinama ovih županija, rekao je i dodao da će biti usvojen i prvi program mjera.  Zahvalio je stručnjacima "koji su dali doprinos da se program mjera realizira". Očekuje se i imenovanje privremenog ravnatelja Fonda. 

Minimalna plaća od 4.240 kn bruto, 3.400 kn neto"

Najavio je i uredbu o minimalnoj plaći od 4.250 kuna bruto, 3.400 kuna neto.

- To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. bit će 904 kuna neto, naglasio je predsjednik Vlade dodajući da je ovo najveće povećanje minimalne plaće za vrijeme bilo koje Vlade.

U rebalansu će predvidjeti 1,3 milijardi kuna za HZZO za plaćanje ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana, naglasio je Plenković.

Potom su ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestili o stanju u vezi s epidemijom koronavirusa. Ministar financija Zdravko Marić potom je predstavio rebalans proračuna i projekcije za iduće dvije godine. 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije sjednica Vlade ponovno se održava u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici gdje je lakše držati potrebnu fizičku distancu.