Minimalna plaća raste za 150 kn, sindikati zadovoljni, HUP nije

Minimalna neto plaća za 2021. godinu iznosit će 3.400 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.250 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu, utvrđeno je Uredbom o minimalnoj plaći koju je u četvrtak donijela Vlada.

➡️
Premijer poziva na solidarnost i odgovornost zbog epidemije
➡️ Marić: Iduće godine očekuje se rast od 5%
➡️ Marić: Koalicijski partneri podržavaju rebalans i novi proračun

Premijer Andrej Plenković rekao je da će minimalna plaća od 1. siječnja iduće godine biti veća za 1.130 kuna bruto odnosno 904 kune neto u odnosu na 2016. godinu.

- Time je kroz četiri godine minimalna plaća porasla za 36,21 posto, rekao je Plenković.

Minimalna plaća za 2020. godinu u neto iznosu iznosila je 3.250 kuna, u bruto iznosu 4.062,51 kunu, u trenutku predlaganja njezine visine iznosila je 46,49 posto prosječne bruto plaće u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, i to od siječnja do srpnja 2019. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Kako je došlo do izmjena obračuna i rasta bruto plaća, ona trenutno iznosi 44,25 posto prosječne bruto plaće s obzirom na razdoblje u prvih sedam mjeseci ove godine, rekao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće predložilo je da se iznos minimalne bruto plaće za 2021. utvrdi u rasponu od trenutnog iznosa bruto minimalne plaće do 4.407,82 kune.

Kakvi će biti učinci povećanja minimalne plaće?

Upravo je podizanje minimalne plaće nešto što nikako nije trebalo raditi u kriznim situacijama poput ove - poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca. Tvrde da će izazvati gašenje mnogih tvrtki kojima su zbog krize pali prihodi.

Povećanje minimalne plaće moglo bi negativno utjecati na tvrtke u tekstilnoj industriji, kažu poslodavci. Pribojavaju se da bi umjesto većih plaća radnici prihode mogli početi ubirati sa Zavoda za zapošljavanje. Riječ je mahom o tvrtkama iz malih sredina sa sjeverozapada zemlje.

- Uglavnom su to firme s 300-400 zaposlenih, uglavnom ženske radne snage, uglavnom u onoj dobi koju zovemo teško ponovno zapošljivom, 50-55 godina. Ako takva firma padne u nekoj maloj sredini, gdje ćete zaposliti te ljude ponovno?, pita glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Sindikati zadovoljni zbog povećanja minimalne plaće, ali i zbog produljenja mjera za očuvanje radnih mjesta, za koje će se do kraja godine izdvojiti više od milijardu kuna.

- Definitivno očekujem da niti jedan radnik ne bi trebao strahovati za svoje radno mjesto ako poslodavac ima poštene namjere da ga zadrži i naravno ako nije došao u bankrot, što naravno ne može pomoći nijedna mjera, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.