Francuski znanstvenici tvrde da Europu čeka više valova pandemije

Europa riskira nove valove širenja koronavirusa iduće godine, upozoravaju francuski znanstvenici u trenutku dok se kontinent bori sa smrtonosnim drugim valom bolesti COVID-19.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na koronavirus
➡️ Preminule 34 osobe, 1427 novozaraženih
➡️ Održan prosvjed ispred KB Dubrava

Čak i uz djelomična zatvaranja diljem Europe, čija je svrha smanjiti stopu zaraze, novi valovi vjerojatna su pojava sve do razvoja cjepiva, priopćilo je francusko znanstveno vijeće, tijelo koje čine vrhunski francuski stručnjaci i savjetuju vladu o zdravstvenoj politici. 

Francuska, Engleska, Austrija i Njemačka ovih su dana izdale odredbe o potpunim ili djelomičnim zatvaranjima da bi suzbile nekontrolirano širenje zaraze. 

Drugi val koji upravo bjesni Europom mogao bi jenjati do kraja prosinca ili do početka iduće godine, smatraju francuski stručnjaci. 

- To ovisi o samom virusu, o mjerama koje se će poduzeti i o razini kojom će se mjere poštovati. No sve dok ne bude cjepiva, novi valovi su vrlo izvjesni. Vjerojatno je da mjere, čak i ako budu optimalne, neće spriječiti nove valove do kraja zime i proljeća 2021., kaže francusko vijeće. 

- Vremenske prilike, učinkovitost praćenja kontakata, popuštanje mjera, sve će to imati utjecaja na intenzitet i trajanje valova. Mi ulazimo u fazu upravljanja sukcesivnim valovima pandemije, sve do dolaska cjepiva, zaključili su uz napomenu da valovi ne moraju nužno biti sezonski. 

Nekoliko je mogućih strategija u nošenju sa sukcesivnim valovima zaraze, a francusko tijelo smatra da je za ekonomiju najmanje štetna takozvana "brza intervencija" koja se poduzima čim broj zaraženih prijeđe zadani prag, koji bi za Francusku, primjerice, iznosio 5000 zaraženih dnevno.