Plenković o produljenju starih i razmatranju novih mjera

Nakon redovitog susreta s ključnim članovima Stožera civilne zaštite o trenutačnom stanju epidemije bolesti COVID-19, premijer Andrej Plenković rekao je da je Stožer najavio kako će sutra krenuti s produljenjem svih postojećih mjera. Od sutra u 11 sati Stožer civilne zaštite vratit će se praksi redovitih presica, odnosno susreta s medijima u intervalima ponedjeljak - srijeda - petak.

➡️ Opet crni rekord u Hrvatskoj

Razmatraju se, rekao je, eventualne dodatne mjere koje bi mogle ići u pogledu razmatranja opcija, što se prije svega može odnositi na konzultacije u sljedećim danima s ministrom znanosti i obrazovanja o online nastavi na sveučilištima visokog obrazovanja, mjere koje se odnose na mogućnosti rada od kuće.

- U svakom slučaju, ona temeljna ograničenja koja postoje, od sutra u ponoć nastavit će se primjenjivati do daljnjega, rekao je premijer naglasivši da je situacija ozbiljna.

- Trenutačni brojevi, unazad 7-8 dana, govore o stagnaciji novozaraženih, tako da unatoč određenom rastu danas u odnosu na jučer i prošlu nedjelju, kada se to sve iznivelira, možemo konstatirati da bilježimo stagnaciju broja zaraženih, dodao je.

Rekao je da trenutačno, nažalost, svjedočimo rastu broja hospitaliziranih i preminulih, što su efekti dinamike zaraze od prije nekoliko tjedana, no dodaje da su kapaciteti zdravstvenog sustava u stanju iznijeti ovaj pritisak:

- Ministar zdravstva o tome vodi računa, zajedno sa svim ostalim zdravstvenim djelatnicima.

Ministar ga je, kaže, jučer obavijestio o incidentu u KB-u Dubrava. Podsjetimo, zagrebačka policija traga za saboterom za kojega sumnjaju da je u subotu namjerno provalio u razvodni ormarić za struju u Kliničkoj bolnici Dubrava, zbog čega je bez struje ostao dio drugog kata na kojem nisu smješteni pacijenti.

- To je sanirano. Nije dobro da se događaju takve situacije koje imaju za posljedicu nestanak struje u jednoj od bolnica koja je i inače jedna od najbitnijih u Zagrebu, uz sve ostale, a posebice sada, rekao je Plenković, poručivši i da od vodstva bolnice koje stupa na dužnost idućega tjedna, očekuje da sve dovede u red.

Rekao je da je trend rasta zaraženih u Zagrebu usporen. 

Komentirajući današnje priopćenje iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji kaže kako nije dobio od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Plenković je rekao:

- Otužno, smiješno, jadno, patetično, kako god želite. Nadam se da će sutra netko na naslovnicama zavapiti: "Dosta!". To bi isto bilo dobro.

Podsjetimo, nakon što je glasnogovornik Vlade Marko Milić jučer poručio Uredu predsjednika da bi trebali bolje provjeravati zaprimljenu poštu, iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića ponovno su objavili da predsjednik od premijera Andreja Plenkovića nije dobio nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Premijer Plenković rekao je da je dopis predstojnika Vlade Zvonimira Frke Petešića za predstojnika Orsata Miljenića dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10.

Plenković je poručio Milanovićevu uredu da će za svaku "uvredu i laž" dobiti odgovor. Kaže da Vlada ne krši zakon, kako ju je Milanović optužio.