Strože mjere u Austriji, zatvaraju se trgovine i škole

Austrijska vlada objavila je da zatvara škole i trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine, dva tjedna nakon uvođenja djelomične karantene koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

- Nove restrikcije su nužne. Od utorka do 6. prosinca na snazi će biti karantena poput one proljetos, rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare u Beču. 

➡️ Koronavirus i dalje nezaustavljiv, Austrija se sprema za potpuno zatvaranje 

Iznoseći opširno mjere, dodao je da se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u točno određenim okolnostima (kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja). I trgovine će se zatvoriti, osim prehrambenih, ljekarni, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za sveučilišta.

Djelomična karantena s policijskim satom tijekom noći uvedena je početkom studenog. Restorani, muzeji, koncertne dvorane i sportski objekti bili su zatvoreni, ali epidemija se i dalje brzo širila.

Austrija, koja ima 8,8 milijuna stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom valu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7000 u subotu, a početkom listopada samo 1000, pa bolnički sustav postaje preopterećen.
Trenutačno pacijenti oboljeli od COVID-a zauzimaju 567 od 2000 postelja na intenzivnoj njezi. Više od 1660 umrlih prijavljeno je od početka pandemije.