Plenković o situaciji u kojoj bismo mogli reći da je COVID-19 suzbijen

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je sastanak vladajućih koalicijskih partnera. Podsjetivši da prof. Alemka Markotić sudjeluje u Znanstvenom savjetu koji je formirala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, premijer Andrej Plenković danas je novinarima nakon sastanka parlamentarne većine rekao da bismo, prema informacijama predsjednice Komisije, odnosno prema ocjeni njezinih stručnjaka, savjetnika, uz pouzdanost pojedinog cjepiva na razini od 90 do 95 posto te cijepljenja otprilike 70 posto populacije, mogli kazati da smo u poziciji da se dugoročno suzbije COVID-19.

Na pitanje novinara zašto se ne donose rigoroznije mjere ako su kontakti očito najveći problem, odgovorio je da su mjere koje su poduzeli prije tri tjedna i pet dana pokazale efekt. S obzirom na to da vidimo da smo sada došli do trenda stagnacije, donose se nove, poručio je.

Na pitanje novinara jesu li te mjere, posebice one vezane za okupljanja, možda mogle biti donesene prije pa bi taj trend bio povoljniji i bilo bi manje smrtnih slučajeva, odgovorio je:

- Različite smo stavove čuli u javnosti u proteklih devet mjeseci. Kada smo išli u snažno zatvaranje, tada smo imali kritičare da je to presnažno. Kada smo išli na otvaranje, onda smo dobili kritike što se otvaramo. Kada god mi nešto napravimo, uvijek postoje oni koji će artikulirati protuargumente, rekao je, dodavši da je reakcija Hrvatske primjerena stanju epidemije.

➡️ Uvode se strože mjere, provođenje kontrolira i policija

Pri donošenju mjera slušaju struku i znanstvenike, rekao je. 

- Što se tiče drugih zemalja, većina njih išla je u restriktivnije mjere zatvaranja kada su već bili na putanji prema dolje. I kada gledate trenutačne brojeve nekih zemalja koje su u posljednja tri do četiri tjedna imale puno restriktivnije mjere, one su praktički imale isti efekt kao i mi, dodao je, napomenuvši da će danas održati i sastanak Znanstvenog savjeta kojemu će prenijeti u kojem smjeru žele ići.

Rekao je i da neki ovu bolest doživljavaju neozbiljnije nego što bi trebalo.

- U konačnici i sam tretman Stožera civilne zaštite od onih vremena superheroja do nekakve ekscesivne kritike koja nastoji dekredibilizirati stožer, pridonosi toj općoj atmosferi.

Nakon sastanka parlamentarne većine na kojemu je bilo govora o aktualnim temama premijer Andrej Plenković izvijestio je novinare da je parlamentarna većina dogovorila da se podupre proračun koji je Vlada predložila.

Glasovanje će biti prema planu kakav je predložen u Hrvatskom saboru, u ponedjeljak će biti rasprava o amandmanima. Više je od 350 amandmana, rekao je, i oni će ih temeljito analizirati. Vidjet će ima li prostora za prihvaćanje nekih od njih. Ako bude, Vlada će održati sjednicu prije rasprave o amandmanima u ponedjeljak ujutro.

Što se tiče Ovršnog zakona, dogovoreno je da će se o njemu raspravljati idući tjedan, najvjerojatnije u utorak.

Treća tema bio je COVID-19. Današnji su brojevi manji nego prošloga petka, ustvrdio je premijer, no situacija je ozbiljna pa će ići s dodatnim ciljanim mjerama sljedećih dana.

- Naravno, bit će tu i posebne mjere koje će se odnositi na Varaždinsku županiju i s te smo strane danas postigli razumijevanje s varaždinskim županom Radimirom Čačićem, te mjere će se primjenjivati odmah od danas, rekao je.

Poslije je odgovarao i na novinarska pitanja. Jedno do njih bilo je, jesu li zbog Čačića zabrinuti za opstojnost koalicije?

- Naravno da nismo, gospodin Čačić jedan je od najiskusnijih političara na našoj sceni, ima veliku odgovornost kao varaždinski župan i normalno da u ovim okolnostima koje su epidemiološki zahtjevne za Varaždinsku županiju zna artikulirati svoj stav, međutim, što se tiče funkcioniranja parlamentarne većine, koalicije, proračuna i slično, situacija je itekako čvrsta i stabilna, rekao je.

- Svi naši prijedlozi su prihvaćeni. Mi smo samo u jednom dijelu prihvatili da se pod strogim epidemiološkim mjerama i propisima ostavi mogućnost vjerskih obreda u crkvama, poručio je na konferenciji Čačić.

➡️ Varaždinska županija gotovo u 'lockdownu'
➡️ Čehok proziva Čačića: Trebamo više testirati