Odgođen drugi krug masovnog testiranja u Slovačkoj

Drugi krug testiranja na koronavirus na razini cijele Slovačke naišao je na otpor zbog čega je odgođen na zasad neodređen datum.

➡️ Koronavirus - preminulo 56 osoba, 3603 novozaražena 
➡️ Sve o koronavirusu 

Premijer Igor Matovič jučer je rekao da drugi krug više nije planiran za 6. i 7. prosinca nego će se održati na zasad neodređeni datum, prenosi Reuters.

Matovič je veliki zagovornik testiranja cijele populacije, a u prvom krugu 31. listopada i 1. studenoga je testirano 3,6 od ukupno 5,5 milijuna Slovaka. U drugoj rundi bi se detektirali oni koji su zaraženi u međuvremenu. No gradski i lokalni čelnici pružaju otpor zbog logističkih poteškoća održavanja masovnog testiranja, pa žele da ono bude usredotočeno samo na ranjive dijelove stanovništva.

Današnji podaci pokazuju da je broj zaraženih u Slovačkoj blago narastao. Protivnici masovnog testiranja ranije su rekli da se nedavni pad novih slučajeva dogodio zbog djelomičnog zatvaranja u listopadu te da nema veze s masovnim testiranjem.

Sudjelovanje na masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svatko tko nije mogao dati negativan rezultat testa nije smio dva tjedna ići na posao.