Vagić: Prvi pacijenti u Arenu dolaze u subotu

Danas imamo najviše oboljelih od početka pandemije, prešli smo 4000. Pritisak na bolnički sustav sve je veći.
- Arena je spremna. Najvjerojatnije u subotu dolaze prvi pacijenti, rekao je u Dnevniku HTV-a Davor Vagić, koordinator stacionara Arena. Objasnio je kako su uz pomoć Hrvatske vojske Arenu u potpunosti pripremili.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Đikić podržao mjere, dao 5 savjeta Plenkoviću
➡️ Božinović: U Arenu će ići bolesnici u posljednjoj fazi ozdravljenja
➡️ Hrvatska vojska spremna pomoći stacionaru u Areni Zagreb 

Vagić je rekao kako će za početak u Arenu dolaziti pacijenti koji su premješteni iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i KB-a Dubrava. Očekuje da će prvih dana biti 30-40 pacijenata, a oni su pripremili 100 kreveta i imaju mogućnost ići do 270. Ljudski potencijali, dodao je, planirani su za 100 pacijenata.

Na pitanje hoće li biti dovoljno kapaciteta, odgovara kako vjeruje da hoće. Rekao je da će u početku dolaziti pacijenti s blažom kliničkom slikom i ovo je svojevrsna pomoć bolničkom sustavu jer je riječ o pacijentima koji su pred kraj liječenja i imaju još nekoliko dana da se potpuno izliječe. Na ovaj način, dodao je, oslobađaju krevete u bolnicama za teže pacijente.

Vagić je naglasio kako je Arena opremljena da može zbrinjavati srednje teške pacijente, imaju boce s kisikom, radiološku i laboratorijsku opremu, prostor za reanimaciju, a u slučaju pogoršanja pacijentova stanja, prebacit će ga u bolnicu.

Što se tiče medicinskog osoblja koje će raditi u Areni, rekao je da će prva 2 tjedna biti liječnici iz KBC-a Sestre milosrdnice i Hrvatske vojske radi uhodavanja u cijelu priču. Od sestara će biti i one iz KBC-a Zagreb, Hrvatske vojske i po potrebi iz Psihijatrijske bolnice Jankomir. Vjeruje kako je to dovoljno za početak. U slučaju pogoršanja, to će biti zahtjevniji dio, ali tada će ga rješavati.

Naglasio je kako ovo rade da bi zagrebačke bolnice mogle rješavati teže slučajeve.

- Pacijenti i dalje imaju moždane ili srčane udare, još uvijek imamo onkološke pacijente i hitnu službu koja ne smije stati. Ovo je baš pomoć u tome dijelu, rekao je.

Osvrnuo se na nove mjere, danas objavljene, drago mu je da su donesene, ali problem je što ih se treba pridržavati. Odgovorne građane poziva da i dalje budu odgovorni, a ostale da počnu poštovati mjere.