Mljekara u Osijeku nastavlja proizvodnju

Nakon vijesti da Meggle gasi proizvodnju u Osijeku i napušta Hrvatsku, dolaze bolje vijesti. Belje plus kupilo je mljekaru i, ono što je najvažnije, nastavlja proizvodnju. Zbog toga će im trebati dodatne količine mlijeka pa je dobra vijest i da će preuzeti sve kooperante - njih 261.

➡️ Vlada zadovoljna dogovorom Megglea i Fortenova grupe
➡️ Fortenova kupuje Meggle
➡️ Belje preuzima osječki Meggle?
➡️ Nada za radnike Megglea, traži se partner 

Meggle je na mjesec od kooperanata otkupljivao oko 34.000 litara mlijeka, a Belje plus nastavit će od otkupljivati mlijeko od svih kooperanata. Zastoja neće biti.

- Želimo s njima izgraditi jednu kvalitetniju i bolju budućnost gdje će njihova cijena koštanja i proizvodnje mlijeka biti niža i gdje će oni biti konkurentniji u budućnosti, rekao je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja Plus.

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj drastično je pala. Prije 10 godina imali smo više od 19.000 mljekara. Danas gotovo 4 puta manje.

- Mi smo dobili situaciju da u našem ruralnom prostoru nemamo više malih isporučitelja, nemamo proizvođače koji su imali 10 krava. Znači oni su jednostavno nestali, rekla je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije.

Razlog tomu svakako je i ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Otvoreno tržište i uvoz utjecali su na pad domaćeg mljekarstva.

- Svaka prerada mlijeka koja ostaje, kapaciteti koji se zadržavaju značit će određeni zalog za budućnost da će se moći povećavati proizvodnja svježeg mlijeka, rekao je Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Dobra vijest, ako znamo da smo samo prošle godine mlijeka i mliječnih proizvoda uvezli za čak 320 milijuna eura.