Velika Kosnica: Beskućnici u doba pandemije

Dok cijeli svijet čeka cjepivo protiv koronavirusa, svi mjerodavni neprestano pozivaju građane da budu odgovorni i ostanu kod kuće. No što je s onima koji nemaju svoj dom? Ekipa HTV-a provjerila je kako se s epidemijom nose korisnici zagrebačkog prihvatilišta za beskućnike.

- Naši korisnici otporni su na sve s obzirom na njihov stil života, jer oni su naučeni živjeti na ulici, u drugačijim uvjetima nego mi ostali, kazala je socijalna radnica u prihvatilištu za beskućnike Andrea Kozar Pasarec.

Rijedak prizor - beskućnici koji nikamo ne idu


Ali za razliku od mnogih, oni se pridržavaju epidemioloških mjera i zato zaraze nema. Korisnica prihvatilišta za beskućnike Ivanka Samovojska rekla je da se beskućnici drže reda, ne idu van, te peru ruke, maske. Otkako su zaključali vrata - 21 korisnik napustio je prihvatilište - nisu mogli prihvatiti život u izolaciji. Van mogu samo u slučaju odlaska liječniku.

- Svima je već dosta svaki dan ispituju kad će se popustiti mjere, iako čitaju i oni, gledaju i vijesti  i vide da je zapravo situacija sve gora, sve alarmantnija, istaknula je Kozar Pasarec.

Ima hrabrih, no ipak se u većinu uvukao strah

Ima hrabrih, no ipak se u većinu uvukao strah. Organizirani su i spremni na sve. Postavljena su i dva kontejnera za izolaciju u slučaju prodora virusa. No vrijeme u malom prihvatilištu presporo prolazi.

- Ja sam se testirao na koronu došli su mi nalazi, negativan sam. Tako da ja u to ništa ne vjerujem da vam iskreno kažem. Svaki dan pokušavam nešto smisliti što bi radio, ali  nikako da mi prođe dan, rekao je korisnik prihvatilišta za beskućnike Domagoj Tomada.

- Sve smo nekako organizirali samo da bi ih animirali da to vrijeme koje provode ovdje u prihvatilištu s obzirom na to da ne mogu van, iskoristimo nekako najkvalitetnije što možemo, dodala je socijalna radnica.

Uz potporu Crvenog križa, beskućnici imaju dobar plan kako preživjeti ovo razdoblje.