Teški i neizvjesni pregovori Londona i Bruxellesa

Britanski premijer i predsjednica Europske komisije pokušat će ukloniti zapreke na putu prema sklapanju trgovinskog sporazuma nakon Brexita. Pozvali su ih pregovarači obiju strana jer ni nakon intenzivnih pregovora ne mogu usuglasiti mišljenja o nekim ključnim pitanjima - poput prava ribolova i pravila koja reguliraju državne subvencije za poslovanje.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima Londona i Bruxellesa navodno su francuski zahtjevi u vezi s budućim ribarenjem upravo u tim vodama.

- Svako ljeto provodimo u britanskim teritorijalnim vodama, 80 posto našeg ulova iz tog je područja. U Francuskoj možemo samo umrijeti od gladi, kaže Paul Faure, francuski ribar.

Posljednja ponuda Bruxellesa Londonu isplata je 18 posto vrijednosti ulova u britanskim vodama. Johnsonovi pregovarači na to se grohotom smiju. Tolikim gubitkom zarade u konačnici nisu zadovoljni ni ovi normandijski ribari. Ako sporazum ne bude postignut, od 1. siječnja slijede nova pravila igre.

- Morat ćemo ribariti isključivo na južnoj strani La Manchea. S ostalim europskim ribarima - Nizozemcima, Belgijcima... To bi bila prava katastrofa, nećemo preživjeti, kaže Loic Bihel, vlasnik francuske koćarice.

Boris Johnson radni vikend provodi u službenoj rezidenciji britanskog premijera 50-tak kilometara od Londona. Najprije je telefonom razgovarao s obojicom pregovarača, a onda i sa šeficom Europske komisije.

- Ono ključno, na čemu inzistiramo od početka pregovora, jest to da Europska unija prizna kako je Velika Britanija suverena i neovisna država. Sporazum će biti postignut samo na tim osnovama, rekao je Alok Sharma, britanski ministar gospodarstva.

Michel Barnier napustio je jutros London ne obavivši posao, a na putu do zračne luke nije odao dojam da su pregovori zapeli na slijepom kolosijeku.

- Kao i uvijek pribrani smo i mirni, vidjet ćemo ima li mjesta za napredak u pregovorima, rekao je Barnier, glavni pregovarač EU-a za Brexit.

- Naša je pozicija kristalno jasna - želimo sporazum. Zato smo od početka pokušali biti lojalan partner tijekom ovih teških i važnih pregovora. Ali spremni smo na sve ishode. Ne želimo sporazum po svaku cijenu, to nije ništa novo, rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Cjelodnevne gužve i kilometarske kamionske kolone na francuskoj strani Kanala. U strahu od neuređenog Brexita mnoge tvrtke pokušavaju dostaviti na Otok što više robe prije 1. siječnja i mogućih novih, zamornih carinskih procedura. Pandemija je već poljuljala i europsku i britansku ekonomiju, tvrdi Brexit bio bi još jedan šok za oba gospodarstva.