Poruke liječnika obiteljske medicine uoči cijepljenja

Liječnici obiteljske medicine zabrinuti su da bi zbog novih obveza u pandemiji mogli postati još teže dostupni svojim pacijentima, pa su se rješenja tražila na sastanku u resornom ministarstvu. O tome je za Dnevnik HTV-a izvijestila novinarka Ruža Ištuk.

➡️ Obiteljski liječnici o cijepljenju: Naš će redoviti rad biti ozbiljno narušen
➡️ Markotić za Dnevnik HTV-a: Nada da će se veći dio cijepiti u 4-5 mjeseci 
➡️ Plenković: Nacionalni će stožer sutra predložiti nove mjere 
➡️ Na Znanstvenom savjetu razgovaralo se i o propusnicama 

Unatoč tome što ministar nije bio na sastanku smatra se da je sastanak korak naprijed u organizaciji cijepljenja. Obiteljski liječnici traže osnivanje digitalne platforme, pozivnog centra za starije od 65 godina, mobilnih timova za ruralne sredine i otoke, ali i provedbu cijepljenja na izdvojenim punktovima.

- Nekoliko puta smo naglasili da smo spremni maksimalno se angažirati u cijepljenju, ali izvan svog radnog vremena. U suprotnom  naš redovni rad biti će ozbiljno narušen i mi ćemo postati još teže dostupni na telefon i u svojim ordinacijama, kazala je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Sanja Klajić Grotić, liječnica obiteljske medicine, naglašava da se uz obiteljske liječnike treba organizirati i kolege drugih struka, sestra i liječnike koji bi pomogli da cijepljenje bude adekvatno u pravim uvjetima i u terminima odrađeno.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da u prvoj fazi cijepljenja uloga liječnika obiteljske medicine neće biti toliko naglašena.

- Moram se vratiti u ministarstvo te sagledati sve elemente razgovora. Ono što generalno mogu reći je da će način cijepljenja biti vrlo sličan cijepljenju od gripe. Međutim ako će se trebati unaprijediti zbog povećanog interesa ili bilo čega budite sigurni da ćemo odgovoriti i na tu temu, kazao je Beroš.

Cjepivo je pred „vratima”. Potvrdila je to na twiteru i predsjednica Europske komisije, a podržao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske.


 

- To bi onda omogućilo prvu distribuciju doza u jednoj manjoj količini. To je jedna gesta zajedničkog početka cijepljenja na europskoj razini i nazvali bi se tzv. dani cijepljenja protiv Covida-19, kazao je Andrej Plenković.Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije, naglašava da je to sve uvjetovano odobrenjem koje treba dati  Europska komisija na temelju pozitivnih preporuka Europske agencije za lijekove.

Zeleno svjetlo cjepivu protiv Covida europska agencija za lijekove trebala bi dati 21 prosinca. Iako se u Velikoj Britaniji cijepljenje ne preporučuje trudnicama i dojiljama, a cjepivo je registrirano za starije od 16 godina, još ne znamo hoće li jednako biti i u Europskoj uniji.