Beroš: Cijepljenje blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni

Cijepljenje je daleko najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Cijepljenje je spasilo više života nego bilo koji drugi medicinski postupak. Cijepljenje je dovelo do eliminacije nekih zaraznih bolesti. Neki stručnjaci izračunali su kako je cijepljenje produljilo ukupan vijek trajanja života na Zemlji za 18 do 20 godina. Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni, rekao je emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" urednice Eliane Čandrlić Glibota gost ministar zdravstva Vili Beroš.

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ U Hrvatsku u subotu dolazi 9750 doza Pfizerova cjepiva
➡️ Bašić: Ako se ne cijepimo, onemogućen nam je život kakav smo prije imali
➡️ Informacije o koronavirusu
➡️ Beroš za Hrvatski radio: potvrđen je i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Prve doze cjepiva

- Prvo cjepivo očekuje se 26. prosinca, stiže simboličnih 9750 doza, kao i u svim europskim državama. Nakon što HALMED da dodatno odobrenje za cjepivo, cijepljenje će početi 27., 28. i 29 prosinca. Znatnije količine cjepiva dolaze 31. prosinca, pa 4. siječnja i dalje u tjednom ritmu kako je dogovoreno s proizvođačem, rekao je.

- To vrijedi za Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo odobrenje i koje je prvo dostupno građanima EU-a, pa tako i Hrvatske, dodao je. - Mislim da cjepivo baca optimistično svjetlo na čitavu priču. No potrebno je naglasiti: da bi cjepivo bilo učinkovito, moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje virusa. Od iznimne je važnosti da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih, rekao je ministar.
- Prve doze cjepiva bit će raspodijeljene po županijama proporcionalno veličini. Bit će obuhvaćeni korisnici i djelatnici domova za starije kao najugroženija skupina, zdravstveni radnici i onda redom svi drugi. S obzirom na dinamiku dolaska cjepiva, očekuje se da bi se građani počeli cijepiti tijekom proljeća, a moguća su iznenađenja ako se odobre i cjepiva drugih proizvođača, objasnio je Beroš.O količinama cjepiva

- Dogovoreno je milijun doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog, 2,7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza u četvrtom kvartalu 2021., ukupno 5,9 milijuna doza cjepiva, što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za procjepljivanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolektivnog imuniteta, rekao je ministar.

- Cjepivo će kontinuirano dolaziti u Hrvatsku. Za građane je najbolje da se jave svojim obiteljskim liječnicima kao i za cijepljenje protiv gripe. Možda je malo prerano za građane koji nemaju medicinsko opterećenje, no mogu zvati i predbilježiti se, dodao je.

- Radi se na digitalnoj platformi koja bi omogućila lakši proces naručivanja i praćenja procesa cijepljenja, a do proljeća kada će početi cijepljenje građanstva mislim da će biti i pokrenuta, rekao je.

Kada na na tržištu bude više cjepiva građani će moći birati kojim će se cijepiti.

O strahu od cijepljenja i sigurnosti

- To je ponajprije strah od nepoznatog. Tehnologija proizvodnje cjepiva razvija se desetljećima. Angažman cijele znanstvene zajednice omogućio je da se cjepivo proizvede u kratkom razdoblju. Jučer je rečeno da je s obzirom na nove mutacije, ako bude potrebno, moguće premodulirati cjepivo u roku od šest tjedana kako bi se prilagodilo novog strukturi, rekao je.

Oko mutiranog soja virusa u Velikoj Britaniji rekao je kako se tome pridaje važnost jer je došlo do promjena u predjelu šiljak proteina koji su važni za infekciju ljudske stanice.

- Činjenica je da je možda detektirano nešto veće širenje zaraze, ali ne i promjena u kliničkoj slici. To je i nadalje zabrinjavajuće jer ako imamo veći broj zaraženih s istom kliničkom slikom, problemi će biti prisutni. Zbog toga je većina zemalja EU-a, pa  tako i Hrvatska, ograničila zračni i drugi promet prema Velikoj Britaniji do 31. prosinca, rekao je.

Bit će provedena javnozdravstvena informativno-edukativna kampanja koju je osmislio HZJZ i počet će cijepljenje.

O smanjenju broja oboljelih

Rekao je da je smanjenje broja oboljelih dobar pokazatelj dobro pogođenih mjera i nihova poštovanja. 

- Ovi trendovi nekoliko dana pokazuju pad broja novozaraženih. Nema mjesta opuštanju. Moramo dodatno napraviti sve da se odgovorno ponašamo.  Zdravstveni sustav kasni 2 - 3 tjedna za padom broja zaraženih kada će se osjetiti manji pritisak. Broj zaprimljenih posljednjih dana malo je manji, ali nije riječ o velikim brojevima, oko 10 manje novozaprimljenih, rekao je.

Rekao je kako je zdravstveni sustav prilagođen novom načinu funkcioniranja ne zanemarujući i necovid bolesti.

- Napravljeno je 67,21% usluga u odnosu na isti tjedan prošle godine. Pad je manji od trećine, što je i više nego zadovoljavajuće.

O covid dodatku na plaću

- Sve zdravstvene ustanove dobile su obavijest o tome kako obračunavati plaću prema novoj odluci Vlade. Neke su ustanove prije odluke Vlade napravile obračun plaća, ali svi oni koji nisu dobili dodatak, dobit će ga. Ravnatelji će za svakog djelatnika evaluirati tko je koliko radio s covid bolesnicima, rekao je.

Objasnio je da neki zdravstveni radnici neće biti dežurni ili raditi prekovremeno pa će im unatoč dodatku plaća biti manja. Ako bude tako, onda će moći birati ili novu plaću s covid dodatkom ili staru plaću koja će se gledati za tromjesečni prosjek s dežurstvima i prekovremenim satima.

Govorio je i kako se detektira kako se u procesu oporavka od koronavirusa kod nekih javljaju smetnje koje upozoravaju na mogućnost ozbiljnih posljedica. Zato je organizirana postcovid ambulanta u KB-u Dubrava, a organizirat će se i centar na plućnoj bolnici na Jordanovcu u Zagrebu.

Rekao je da još nije u punoj formi i nekoliko tjedana nakon što je prebolio Covid-19.