Siščani: Najgora je neizvjesnost

Uz obnovu, za koju se nadamo da će početi što prije, na pogođenom području treba osigurati i da ponovno oživi gospodarstvo. Neće biti dovoljno samo obnoviti srušene kuće, treba sačuvati radna mjesta i zadržati mlade.

Reporterka Nikolina Ćosić javila se iz Siska za Dnevnik HTV-a.

- Stanje je loše, nosivi zidovi su popucali, pao je bočni zid na tavan, statika je totalno narušena, danas je bio statičar, čekam vidjeti hoćemo li dobiti žutu ili crvenu naljepnicu. Kuća je neupotrebljiva, neće se u njoj moći boraviti - izjavio je Siščanin Damir Haralović koji je nedavno odplatio kredit za svoju, već uništenu u potresu kuću.

Ne zna, kaže, što mu je raditi - najgora je neizvjesnost, ne zna treba li razmišljati o kupnji druge nekretnine, smjestiti se negdje privremeno i razmišljati o obnovi... Sve će to potrajati nekoliko godina, kaže, pa zato i sam ne zna kamo i kako.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Dan žalosti u Hrvatskoj
➡️ Na potresom pogođenom području počinje cijepljenje
➡️ Psihijatar Bagarić: Najlošije je prekrižiti 2020. godinu, treba je prorađivati 

Robertu Boriću potpuno je uništen prostor privatne firme.

- Radi se o maloj obiteljskoj firmi, od nje su živjeli tri obitelji, objekt je urušen, nadam se da nećemo morati sve srušiti, nadam se da će se moći obnoviti i nastaviti posao - kaže.

Da bi se vratilo gospodarstvo i općenito život u grad, smatra da je najvažnije da država ima sluha prema malim obrtnicima i gospodarstvenicima, da obnova što prije krene a i pomoć u bilo kojem obliku.

- Važno nam je da imamo neku sigurnost jer bez obzira na stambeno pitanje, mi živimo od posla i bez posla ne možemo - poručio je.