Butković: Hitno počinje sanacija infrastrukture

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obilazi prometnu infrastrukturu na potresom pogođenim područjima u Sisku i Petrinji. U pratnji župana Ive Žinića i načelnika Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Romana Rosavca obišao je Željeznički kolodvor Sisak.

Osim državnih cesta, oštećenja su pretrpjela i županijske, odnosno lokalne i nerazvrstane ceste kao i preostala prometna infrastruktura među kojima se ističe Željeznički kolodvor Sisak te most u Brestu.

➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ Gradonačelnik Gline: Slikat ćemo se kad se život vrati u normalu
➡️ Žinić: Jesam li odgovoran i za potres možda?

- HAC je odmah ukinuo plaćanje cestarine prema Sisku i obrnuto. Basplatan je i željeznički prijevoz za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije kao i za sve koje donose pomoć u županiju. Hrvatske ceste su odmah izašle na teren kako bi procijenili štetu. Prvo detaljno izvješće pokazuje da je ukupna šteta na infrastrukturi oko 70 milijuna kuna. Sanacija će hitno krenuti. Jutros smo sa županom prošli još jednom cijelo područje. Javna nabava u svrhu sanacije hitno će krenuti. Sanacija svih državnih i županijslih cesta hitno kreće. Zasad ne znamo kolika je šteta na lokalnim cestama, ali radi se i na tome, poručio je Butković.

Jačanje signala u ruralinm i pograničnim područjima

Pohvalio je sve teleoperatore koji su brzo nakon potresa uspostavili signal i pojačali bežični internet. Posebno je pohvalio Hrvatski telekom. Sada se radi na tome, dodao je, da teleoperatori pojačaju signal u ruralnim i pograničnim područjima, dodao je Butković.

Znatno oštećena zgrada kolodvora u Sisku, kulturno dobro

HŽ Infrastruktura pregledala je cijelu prugu prema Sisku. Zgrada željezničkog kolodvora u Sisku, koju smo sada obišli, znatno je štećena, iseljeno je pet obitelji i privremeno su smješteni. Zgrada je u ingerenciji Ministarstva kulture jer je zaštićena, ali sve funkcionira, ljudi mogu slobodno prometovati dok obnova ne počne, dodao je.

Nakon Siska ministar Butković obišao je Petrinju, te s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem oštećeni most u Brestu.