Stojak traži Bandićevo izvješće o sigurnosti škola i vrtića nakon potresa

Zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Tomislav Stojak izvijestio je da je od gradonačelnika i gradskih službi zatražio da ga što žurnije i detaljnije informiraju o sigurnosti zagrebačkih vrtića i škola nakon serije jakih potresa i u Zagrebu.

➡️
Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Trut: Sinoćnji potres nije prouzročio veće štete
➡️ Dumbović: Potres nas ne misli ostaviti, predložit ću hitno zatvaranje strogog centra

Nastava u školama započinje 18. siječnja, a Stojak je od gradonačelnika i gradskih službi zatražio da o sigurnosti najmlađih također informiraju javnost, pogotovo roditelje učenika.

- Nakon posljednjeg razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio područje Banovine, te niza drugih, slabijih koji su uslijedili, suočeni smo sa činjenicom da su i na području Zagreba mnogobrojna nova oštećenja na kućama, zgradama, stanovima, poslovnim objektima kao i objektima društvene i javne namjene, kaže Stojak u priopćenju.

Osvrćući se na situaciju opadanja ploče s novije zgrade na Vrbanima u kojoj se nalaze i vrtić i škola, taj gradski zastupnik ističe da su ga kontaktirali mnogi zabrinuti sugrađani koji nemaju dovoljno jasnih i kvalitetnih informacija od strane čelnih ljudi ustanova koje pohađaju njihova djeca, prvenstveno vrtića i škola.

Stoga je danas zatražio od gradonačelnika i gradskih službi da ga žurno izvijeste o stanju i sigurnosti dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova u Zagrebu, kao i sportskih objekata.

Zatražio je informaciju o tome da li su na objektima nakon potresa uočena nova oštećenja, da li su svi objekti pregledani ili će biti pregledani od strane ovlaštenih službenih osoba i statičara i da li su službeno označeni kao sigurni za boravak učenika i sportaša.

- Procjena sigurnosti objekata ne može i ne smije ovisiti o "odokativnoj" procjeni ravnatelja škola ili nekih drugih zaposlenika škola ili vrtića, već isključivo ovlaštenih stručnih osoba, poručuje Stojak.