Njemačka ubrzava proces cijepljenja

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će se ubrzati cijepljenje protiv koronavirusa u Njemačkoj.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

- Riječ je o polaganom početku procesa cijepljenja. Nekoliko stotina tisuća ljudi je cijepljeno i svakim danom ih je sve više. No tempo će se ubrzati, istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj redovitoj videoporuci. Reagirala je na optužbe prema kojima Njemačka nije naručila dovoljnu količinu cjepiva.

- Mi ćemo u Njemačkoj imati na raspolaganju dovoljno cjepiva za sve. I svakome tko to bude htio, ponudit ćemo cijepljenje, rekla je kancelarka.

Merkel se u svojoj redovitoj videoporuci osvrnula i na optužbe nekih krugova, prema kojima je strategija nabave cjepiva zajednički na razini EU-a, što je ona zastupala, bila pogrešna.

- Ja sam i dalje uvjerena da je strategija europskog puta u nabavi cjepiva bila ispravna, rekla je Angela Merkel.

Dodala je da je virus nemoguće pobijediti na nacionalnoj razini.
- Ni jedna zemlja, pa ni Njemačka, ne bi bila sigurna od virusa ako to nisu i njezini prijatelji i susjedi, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka rekla je kako će sljedeći tjedni u borbi protiv pandemije bit veoma teški.

- Medicinsko osoblje na rubu je snaga. I ono što čujemo o novom soju virusa ne umanjuje zabrinutost, nego je naprotiv povećava, rekla je kancelarka. Na kraju je obranila produljenje i postrožavanje mjera zatvaranja koje na snagu stupa u ponedjeljak.