Bandov: Zeleni i Liberali odlučuju tko će biti kancelar

27.09.2021.

08:15

Autor: I.B./HRT

U mreži prvog

U mreži prvog

Foto: HTV / HRT

Njemački socijaldemokrati tijesno su pobijedili na jučerašnjim parlamentarnim izborima. SPD ima 25,7 posto, a CDU CSU 24,1 posto. Obje stranke ustraju ne preuzimanju zadatka sastavljanja nove koalicijske vlade.

O tome su govorili "U mreži Prvog" profesor Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu te novinarka Hrvatskog radija Jelena Maštruko koja se javila iz Berlina. Emisiju je uredila i vodila Ana Krolo Molnar.

- Rezultati izbora su u skladu s očekivanjima jer su tako pokazivala istraživanja javnog mnijenja, ali su neočekivana ako imamo na umu stanje od prije godinu dana kad je CDU bio na 30 posto potpore birača, a SDP na 15 posto. Više je razloga zašto je došlo do preokreta. Jedan je taj što se Angela Merkel tek pred kraj uključila u kampanju. Nije bilo prijenosa njezine podrške i popularnosti na novog kandidata CDU-a Armina Lascheta, a on je učinio niz grešaka na početku kampanje, od kojih je jedna bila kad su ga kamere ulovile da se smije u jednom posjetu poplavljenih područja.

Ankete su dobro predvidjele pad CDU-a i rast SPD-a

SPD je, s druge strane, imao uvjerljivog vođu Olafa Scholza, koji je zračio iskustvom i stabilnošću, istaknuo je prof. Zakošek.

Maštruko je rekla da posljednjih tjedana SPD ima stabilnu prednost pred CDU-om od oko pet posto uz velik broj neodlučnih.

- Rezultat je na kraju ispao vrlo tijesan. SPD je pobijedio s prednošću od 1,6 posto, rekla je.

Istaknula je da se radi o tri moguće koalicije.

- Završne ankete su predvidjele da neće biti moguće formirati vladu s dvije stranke jer SPD i CDU neće formirati koaliciju. Predsjednici obiju stranaka najavili su da kreću u slaganje nove vlade, obje stranke trebaju Zelene i Liberale. Zeleni i Liberali bi mogli naći zajednički jezik na zaštiti klime jer bi Liberali podržali velike investicije u zelenu tehnologiju koju vide kao priliku za zamah gospodarstva, inovacija, rekla je.

- Moguće su tri kombinacije. Prva je da SPD sastavi semafor koaliciju sa Zelenima i Liberalima. Moguće je da CDU sastavi tzv. Jamaica koaliciju, također sa Zelenima i Liberalima i treća mogućnost ostaje Velika koalicija pod vodstvom SPD-a jer je relativni pobjednik, naglasila je.

Profesor Bandov je rekao da će Zeleni i Njemački liberali u konačnici odlučiti tko će biti kancelar.

- Zeleni i Liberali imaju dosta podudarnih tema, ali i značajne razlike. Čini mi se da će prvo pokušati naći kompromis oko tih razlika. Jedna od njih je utjecaj poreznih reformi. Liberali su bliski demokršćanima u tome jer i jedni i drugi smatraju da više nema prostora da se gospodarstvo i građane porezima optereti. I traže da se svako porezno opterećenje koje bi se trebalo dogoditi zbog zelenih politika, na neki način odgodi do nekog vremena. S druge strane Zeleni i SPD zagovornici su da se porezna opterećenja značajno povećaju prema najbogatijima kako bi se mogle provoditi zelene politike unutar cijele Europske Unije. U ovom trenutku mi se čini da je dogovor između Zelenih i Liberala ključan. S jedne strane to je pitanje gospodarstva, poreznih reformi. Također je važno - hoće li biti ono što su SPD i Zeleni sebi zacrtali na samom početku da 12 eura mora biti najniža satnica koju jedan radnik može zaraditi u Njemačkoj. S druge strane njemački Liberali i demokršćani smatraju da je to izrazito velik pritisak na gospodarstvo. Nešto što je neodrživo za njemačko gospodarstvo, da će firme bježati iz Njemačke jer to neće moći financirati i da će zapravo otići negdje na istok, u konačnici u Austriju gdje se može poslovati na sličan način ili puno dalje. Kad se te dvije stranke dogovore, a to će vjerojatno biti u vrlo kratkom periodu, onda će se vidjeti prema kome će se usmjeriti. SPD će očigledno imati prednost, po broju zastupnika, samim time će imati mogućnost da bude taj koji će upravljati, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!