13:19 / 18.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Austrija, Danska i Grčka žele što brže odobrenje cjepiva AstraZenece

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Austrija, Danska i Grčka zajedno će pritisnuti Europsku agenciju za lijekove da što prije odobri cjepivo AstraZenece, objavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.
Austrija, Danska i Grčka zajedno će pritisnuti Europsku agenciju za lijekove (EMA) da što prije odobri cjepivo AstraZenece, objavio je u ponedjeljak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 

EMA, europska regulatorna agencija za lijekova, priopćila je prošli tjedan da će krajem siječnja razmatrati zahtjev za odobrenjem cjepiva protiv koronavirusa koji su zajednički razvile AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Svaki tjedan je važan, rekao je Kurz na tiskovnoj konferenciji nakon što je videovezom razgovarao s nekoliko europskih čelnika. Očekujemo da rade danonoćno, da se proces 'debirokratizira' i da Europa neće zaostati, dodao je.

Austrija je u nedjelju odlučila produžiti mjere zatvaranja do 7. veljače jer se bori sa širenjem novog soja virusa. U četvrtak će o raspodjeli cjepiva razgovarati na virtualnom sastanku na vrhu EU-a.

- Ono što nam sad treba, temeljeno, naravno, na svim znanstvenim činjenicama, naravno, brza je odluka. AstraZeneca može isporučiti dva milijuna doza cjepiva u prvom tromjesečju samo u Austriju i to bi činilo veliku razliku u vakcinaciji stanovništva, rekao je. Problem je i u tome, kazao je Kurz, što isporuke Pfizerova cjepiva kasne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!