Austrija otvara granice sa susjedima, ali ne i s Italijom i Hrvatskom

03.06.2020.

14:06

Autor: I.D./HINA

default error photo
Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa odnose se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva te na provjere zdravstvenog stanja osoba koje dolaze iz sedam država.
Austrija ukida sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama - osim s Italijom i ta će mjera biti na snazi od četvrtka. No i putovanja u Hrvatsku za sada nisu odobrena, izjavio je u srijedu austrijski ministar vanjskih poslova  Alexander Schallenberg.

- Sve o koronavirusu

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa odnose se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva te na provjere zdravstvenog stanja osoba koje dolaze iz sedam država: Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

- Ukidamo sve provjere vezane za koronavirus i provjere zdravstvenog stanja za ovih sedam država, kazao je Schallenberg na konferenciji za medije.

Mjera karantene i obveza posjedovanja negativnog testa na koronavirus ukinuta je i za sve putnike koje se vraćaju u Austriju iz inozemstva.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober kazao je novinarima kako ne odbacuje mogućnost otvaranja granica i s Italijom sredinom lipnja, s obzirom na činjenicu da je stanje s koronavirusom u brojnim talijanskim regijama već sada slično onome u državama koje su susjedi Austrije.

Kako je pojasnio ministar Schallenberg, Austrija je odlučila popustiti mjere ograničenja ranije nego što je to prvotno planirala - sredinom lipnja, jer je željela to učiniti kada i Njemačka, koja je pak od srijede odobrila ulazak za državljane 29 europskih zemalja.

Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.

Za sada su u tijeku pregovori s vladom u Rimu kako bi se eventualno dopustila putovanja u one talijanske regije koje se smatraju sigurnima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!